La remodelació de la Meridiana Sud preveu el cobriment parcial de les vies

L'avantprojecte modifica la disposició prevista dels edificis, fet que ha estat criticat pels veïns

El pla de millora urbana que afectarà l'illa de cases delimitada pels carrers de Sancho d'Àvila, Zamora, Tànger i Pamplona, dins la modificació del pla general metropolità, reconvertirà aquesta zona en una àrea integrada a la Meridiana Sud i a l'entorn d'equipaments que té en aquest tram. El pla es troba actualment en exposició pública i podria ser aprovat inicialment en el proper ple de l'Ajuntament de Barcelona.

La superfície total de l'àrea de planejament és de 16.800 metres quadrats i inclou la totalitat de l'illa de cases, a excepció del sòl ocupat pel traçat de la via de ferrocarril. A més, també inclou una gran part de l'illa delimitada per l'avinguda de la Meridiana i els carrers de Zamora i de Sancho d'Àvila.

La modificació del pla general que es proposa pretén, entre altres coses, concretar el sòl destinat a l'edificació d'habitatge acollit a algun règim de protecció pública. La modificació de l'ordenació vigent per ajustar els volums a una fondària edificable més apropiada per als habitatges i als pendents del terreny i la previsió d'un equipament esportiu en el subsòl de l'espai lliure.

L'àmbit sobre el qual s'actuarà es caracteritza pel pendent de la xarxa viària que envolta les illes com a conseqüència de la modificació del seu nivell per crear-se a diferent altura amb la xarxa ferroviària. L'ordenació vol posar fi a aquests desnivells i integrar l'espai lliure de les illes a l'eix que formen els diversos equipaments existents com ara l'Auditori i el Teatre Nacional. El nou planejament preveu impulsar també la creació d'alguna peça d'arquitectura singular que s'afegeixi a la dels edificis construïts a la banda de muntanya al llarg de la Meridiana. Per altra banda, hi haurà un sostre edificable total que serà de 24.135m², dels quals se'n destinaran 6.034m² a habitatge protegit i concertat.

Edificis en forma d'U

A l'illa delimitada pels carrers de Tànger, de Pamplona, de Sancho d'Àvila i de Zamora, l'edificació es disposarà en forma d'U, de manera que l'espai lliure central s'obrirà al carrer de Tànger i al xamfrà que hi ha front a l'avinguda de la Meridiana. Amb aquesta disposició, a més d'altres objectius, es pretén possibilitar la ubicació en el subsòl de l'espai lliure d'un equipament esportiu.

Segons el regidor del districte, Francesc Narváez, la iniciativa, de caràcter privat, permetrà tapar una part important de les vies i formularà, segons creu, «un espai lliure més articulat que pugui compaginar millor el seu paper metropolità amb el de la utilització per part dels veïns».

Els veïns volen que es concreti com es farà el poliesportiu

El canvi de disposició dels edificis a una de les illes en què s'actuarà ha estat un dels punts de l'avantprojecte que no han agradat gaire els veïns de les Glòries, que hi han presentat diverses al·legacions. Així, els veïns, tot i que reconeixen que la superfície que es preveu és «prou generosa», adverteixen que el desnivell pronunciat d'aquesta superfície i la seva disposició, tancada per tres costats i amb una sola façana oberta al carrer de Tànger, «suposen un greu inconvenient que fa difícil que l'equipament previst disposi dels espais i les condicions adequades al seu destí: ventilació, il·luminació natural o vistes a l'espai lliure exterior».

Els veïns creuen que la informació sobre el futur equipament és «ambigua» i, per aquest motiu, proposen que s'inclogui informació diversa en el pla que permeti comprovar la seva viabilitat.

Per altra banda, els veïns reclamen que es retorni a l'ordenació dels edificis en forma d'L, perquè això permetria «configurar l'equipament de manera més oberta a l'exterior».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.