Ens ha deixat Ramon Torramadé, fill adoptiu de la vila de Salt

En Ramon Torramadé ens va deixar abans-d'ahir. Un dia en què ningú espera que es precipiti un adéu per sempre però que, quan passa i segons qui és que desapareix, t'adones que és just un moment especial per fer-ho: la diada de Sant Jordi, la festivitat del patró de la nostra nació.

En Ramon, malgrat que no va néixer a Salt i va passat mitja vida a cavall de Burgos i Veneçuela, estimava de cor aquesta vila. En les darreres dècades, Salt i el seu país ocupaven el seu món, i ens costaria trobar un millor català i saltenc adoptiu. Una mostra d'aquesta estima és tot l'activisme desplegat en defensa de la seva terra. Ja sigui des del punt de vista associatiu, ja que fou membre de l'associació de veïns i del Consell Municipal de Salt. Ja sigui des del punt de vista naturalista, ja que formà part, en els últims anys, del projecte Rius del Consell de la Gent Gran de Salt. Ja sigui des del punt de vista cultural, pel fet que durant molts anys formà part activament del consell de redacció de la revista La Farga. Ja sigui a nivell polític, militant per independents i aportant, els darrers mesos, la seva col·laboració en els actes de Salt Decideix, en què fins i tot, previsor, va votar anticipadament. Sembla, doncs, que no es va deixar cap camp per cultivar.

Abans-d'ahir, és evident que el boca-orella va córrer ràpidament entre els saltencs i les saltenques que a primera hora de la tarda treien el nas per les parades del passeig Ciutat de Girona, i és que a Salt tothom coneix/coneixia en Ramon. La notícia es rebia amb sorpresa, perquè, malgrat que la malaltia l'havia assetjat en els últims mesos, volia vèncer-la. Fins ahir en Ramon no va parar ni un moment d'estar al peu del canó: anar a la biblioteca com el gran humanista i autodidacta que era, amb la revista La Farga o el projecte Rius.

L'any 2000 en Ramon Torramadé va ser distingit amb el premi Tres de Març, i l'any 2007 fou proclamat fill adoptiu de Salt. Aquestes distincions només són per a grans persones que generosament donen el seu temps i el seu treball per al bé del seu poble. En Ramon era un d'ells i ho serà sempre. Gràcies, Ramon. Descansa en pau.

(*) Alcaldessa de Salt

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.