Societat

educació

Els Mossos tanquen un xat d'un institut per vexacions

L'auge de l'aplicació per difondre rumors Gossip alarma els mestres

El govern actua contra el ciberassetjament

La irrupció, poc abans de Nadal, de l'aplicació per a Iphone i Ipad Gossip, una xarxa social en què els usuaris escampen rumors de manera anònima, ha sortit de mare. Els responsables dels centres educatius en què els alumnes han creat les seves pròpies comunitats (anomenades sales) estan alarmats per la volada que ha agafat el fenomen, fins al punt que un institut del districte de Sant Martí, de Barcelona, ha portat el cas als Mossos d'Esquadra per les vexacions de què eren objecte alguns alumnes.

Segons van explicar fonts de la direcció d'aquest institut, el centre va decidir recórrer a un contacte que tenen a la policia (sovint fan xerrades als alumnes sobre qüestions relacionades amb la seguretat a internet) per buscar una solució a un problema que s'havia anat fent cada vegada més gros i que no eren capaços de resoldre.

Els Mossos van decidir tancar la sala i la direcció del centre va convocar ahir una reunió extraordinària del Consell Escolar –format per professors, pares, alumnes i un representant de l'Ajuntament de Barcelona– per discutir la qüestió.

L'auge de l'aplicació creada per l'empresa barcelonina Crows and Dogs, que després de les vacances de Nadal s'ha disparat fins a arribar a prop de 30.000 descàrregues i centenars de sales, ha fet saltar l'alarma als centres de secundària, especialment els concertats i privats, amb alumnes que es poden permetre gastar-se els prop de 500 euros que costa un Iphone.

Emparats en l'anonimat, els usuaris de Gossip (rumor, en anglès) escampen xafarderies sense contrastar sobre la primera persona que els passa pel cap. En molts casos, es tracta de comentaris innocus (molts dels quals, per lligar), però també n'hi ha molts de grollers –referits principalment a qüestions sexuals– i d'altres que són directament ofensius en què sovintegen les al·lusions a defectes físics dels alumnes.

L'aplicació està inspirada en la sèrie televisiva nord-americana Gossip Girl, que tracta d'una noia que crea un bloc anònim en el qual es dedica a escampar les xafarderies d'un grup de joves milionàries de Nova York.

Protocol per als centres

Ensenyament ja fa temps que està treballant en la prevenció dels riscos que les noves tecnologies comporten per als estudiants a través del portal d'internet Família i Escola, on hi ha consells per a pares i alumnes per prevenir fenòmens com ara el ciberassetjament.

Precisament, el tema destacat d'aquest mes al web és L'ús i abús de les noves tecnologies. Ensenyament té previst, a més, aquesta mateixa setmana, penjar un protocol al web amb indicacions sobre el que els centres poden fer per combatre aquest fenomen.

1.920
persones
han fet clic a “M'agrada” en una pàgina de Facebook dedicada a Gossip en només cinc dies.
669
euros
val l'Iphone 5, amb el qual es pot descarregar l'aplicació Gossip, al web d'Apple. L'Iphone 4 en costa 389.

Els Informers arrasen a les universitats

Si Gossip està fent furor als instituts de secundària catalans, a les universitats són els anomenats Informers els que arrasen. Es tracta de pàgines de Facebook, creades per estudiants, a través de les quals els usuaris difonen rumors o llancen floretes al noi o noia que els agrada amagats sota l'anonimat. “Hi ha una noia de belles arts que em té enamorada... si sabeu qui és digueu-m'ho, tinc fantasies amb ella”, diu un dels missatges de l'Informer de la Universitat de Barcelona (UB). “Tots sabem que si no interromps la classe mil vegades per repetir el que acaba de dir el professor no pots estar tranquil, però estàs aconseguint que molts et vulguem matar”, diu un altre missatge, en aquest cas de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

El fenomen s'ha escampat per altres institucions com ara clubs esportius i, fins i tot, n'hi ha de ciutats i barris sencers. Aquest és el cas de l'Informer de Sant Feliu de Llobregat, dedicat a la divulgació de rumors i comentaris sobre la ciutat i els seus veïns, que ha estat sancionat pel mateix alcalde. Jordi San José va criticar ahir aquesta pàgina de Facebook perquè fomenta “la difamació gratuïta i anònima de la gent” i “sota l'aparença del bon rotllo i el col·leguisme, hi ha la vella història de la merda i el ventilador”. Justament des de la seva pàgina de Facebook, l'alcalde va reclamar als ciutadans que “no riguin les gràcies a aquells que embruten de forma anònima”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.