Tota l'agenda

Santoral

Divendres 15 febrer

Faustí i Jovita, germans, màrtirs; i Geòrgia, verge.

Refrany

Civada sembrada en lluna nova surt blanca. En lluna vella surt negra.

Cita del dia

Tots mesuren el seu èxit pel fracàs dels altres . (Ivan Illich)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

No hi ha resultats a la zona del Pont d'Armentera

Efemèrides

1763.

Al palau de Hubertusburg, a la localitat saxona de Wermsdorf, Prússia, Àustria i Saxònia van signar el tractat que, juntament amb el de París, posava fi a la guerra dels Set Anys. Amb tot, no hi va haver canvis significatius en les fronteres d’abans de la guerra: Silèsia, que abans havia estat austríaca, va continuar sent prussiana, i Prússia es va mantenir clarament en el si dels grans poders europeus. Silèsia va passar a Prússia el 1748, i això va ser primordial en l’esclat de la guerra dels Set Anys. Àustria va rebre l’ajut de Rússia, Suècia, Saxònia, Espanya i França, mentre la Gran Bretanya s’aliava amb Prússia. De fet, el rei prussià Frederic el Gran va iniciar la guerra atacant i capturant Saxònia el 1756.

1412.

Representants dels parlaments de Catalunya i Aragó acorden a Alcanyís (Terol) delegar a uns compromissaris la facultat de nomenar el successor del rei Martí l’Humà. Els compromissaris es van reunir, mesos després, a Casp (Saragossa).

1519.

L’emperador romanogermànic Carles V visita Barcelona, on és rebut amb grans honors.

1898.

Guerra de Cuba: amb el pretext de l’explosió del cuirassat nord-americà ‘USS Maine’, ancorat a la badia de l’Havana, els EUA declaren la guerra a Espanya.

1914.

A Londres, les sufragistes britàniques trenquen els vidres de les finestres del Ministeri de l’Interior i calen foc a l’aristocràtic pavelló del Lawn Tennis Club.

1939.

Per un decret franquista, el català queda prohibit fins i tot com a segon idioma.

1971.

El Regne Unit adopta el sistema mètric decimal.