Tota l'agenda

Santoral

Dijous 25 abril

Marc, evangelista; Esteve, bisbe; Hermògenes, Ivet, màrtirs; Ermini, bisbe, i Calixta, màrtir.

Refrany

Al porc, si li treuen la brutícia, es mor.

Mercats

Alp, Bellver de Cerdanya, Calonge, la Cellera de Ter, l'Estartit, Figueres, Girona (Can Gibert), Llagostera, Riudarenes, Sant Pau de Segúries, Tossa de Mar i Vidreres.

Cita del dia

La satisfacció d'un moment és la ruïna del següent . (Howard P. Lovecraft)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Figueres

Dijous, 25 abril 2019

Conferències

19.30. Teatre Museu Dalí. Conferència sobre l'exposició Dalí atómico, a càrrec de Carme Ruiz.

20.15. La Cate. Conferència Lucky imaging, una tècnica fotogràfica per minimitzar la turbulència atmosfèrica, a càrrec de Juan Carlos Casado.

Diversos

18.00. Biblioteca Fages de Climent. Lliurament del XVIII Premi Albert Compte a treballs de recerca d'humanitats i ciències socials.

Exposicions

Museu del Joguet. Nines del món. Fins al 2 de juny.

Centre cívic Creu de la Mà. Pintant l'Empordà, de Júlia Roca. Fins al 16 de maig.

Galeria d'Art El Claustre. Pintures de l'artista Albert Giménez. Fins al 5 de maig.

Sala Oberta del Museu del Joguet de CatalunyaNines del món. Col·lecció Ada Manresa i Civil, de Kim Manresa. Fins al 2 de juny.

La Cate. Ulls de dona mirant Figueres, fotografies de Montse Capel, Conxi Molons, Maria Alzamora i Ona Vilar. Fins al 6 de juny.

Fundació Clerch i Nicolau Tastets de pintura d'en Jepi i puntes de coixí. Fins al 5 de maig.

Vestíbul de Ksameu. Recull de fotografies del taller conduït per Carme Huerta, de Aïssattou Bah, Jorge Carrasco, Eloy Giménez, Xavier González, Jennifer Navarro i Noelia Quiroz. Fins al 30 d'abril.

Festes

Fires i festes de la Santa Creu

20.00. Fundació Clerch i Nicolau. Inauguració de fires. Exposició de pintura del taller d'en Jepi i de puntes de coixí de les puntaires de La Clerch i del Casal de la Gent Gran de Figueres.

Divendres, 26 abril 2019

Conferències

20.00. Seu provisional del Casino Menestral. Recordem Maria Àngels Anglada en el vintè aniversari del seu traspàs. Compromés de poeta. M. Àngels Anglada en el seus articles i entrevistes. Onze dones de La Funcional Teatre amb veu de l'escriptora.

19.30. Cercle Sport. Conferència Dolor i felicitat. Jo decideixo què fer amb el meu dolor, a càrrec del Doctor en Psicologia José Luis Bimbela.

Exposicions

Casa Empordà. Jove Creació Europea. Fins al 24 de juny.

Festes

Fires i festes de la Santa Creu

09.30. Pineda de la pujada del castell de Sant Ferran. Festa de l'Arbre, amb la participació de l'alumnat dels centres d'ensenyament de la ciutat.

10.00 a 12.00. Poliesportiu Roser Llop. Matinal esportiva per a la gent gran.

15.00. Pavelló esportiu Rafel Mora. Partit inclusiu de futbol sala entre el Centre Mare de Déu del Mont i el gimnàs Savas

15.00. Gimnàs Sava. Taller d'aikido. Classe gratuïta d'arts marcials.

18.00. Plaça de Catalunya. Hello Fires. Espectacle en família per descobrir la dansa urbana, amb Dance Me.

19.00. Club de billar Alt Empordà - Societat Coral Erato. Final VI Open de billar a 3 bandes. Partida de finalistes.

Efemèrides

1919.

L’arquitecte, urbanista i dissenyador alemany Walter Gropius va fundar a Weimar (Alemanya) la Staatliches Bauhaus, o simplement Bauhaus, una escola d’artesania, disseny, art i arquitectura que apareixia en un moment de crisi del pensament modern i la racionalitat tècnica occidental en el conjunt d’Europa i, sobretot, a Alemanya. Com molts altres moviments de l’avantguarda artística, la Bauhaus no es va marginar dels processos polítics i socials i va mantenir el seu contingut crític i de compromís amb les esquerres. Molts sectors polítics no la veien amb gens de simpatia, fins al punt que la van arribar a considerar profundament subversiva. Amb l’arribada dels nazis al poder, gran part dels seus integrants van marxar als EUA, on van dur a terme una mena de continuació de la Bauhaus fins a l’esclat de la guerra freda.

1707.

Batalla d’Almansa (Albacete), en què l’exèrcit de Felip V d’Espanya obté una rotunda victòria sobre les forces aliades de l’arxiduc Carles d’Àustria. El regne de València va ser pres pels filipistes i, poc després, van ser abolits els seus furs.

1901.

Es funda la Lliga Regionalista, partit catalanista conservador liderat per Enric Prat de la Riba.

1945.

Representants de 47 països creen a San Francisco (Califòrnia, EUA) l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

1953.

Els científics James Watson (EUA) i Francis Crick (Regne Unit) anuncien el descobriment de l’estructura de l’ADN, la clau del secret de la vida.

1974.

Revolució dels Clavells, alçament militar incruent a Portugal que posa fi al règim dictatorial d’Oliveira Salazar.