Tota l'agenda

Santoral

Dijous 24 gener

Mare de Déu de la Pau.  Francesc de Sales, fundador i doctor; Projet, màrtir.

Refrany

A bona son, no hi ha llit dur.

Mercats

Alp, Bellver de Cerdanya, Calonge, la Cellera de Ter, l'Estartit, Figueres, Girona (Can Gibert), Llagostera, Riudarenes, Sant Pau de Segúries, Tossa de Mar i Vidreres.

Cita del dia

Encara que no t'ocupis de la política, ella s'ocuparà de tu . (Yves Montand)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Prop de Garriguella

Dijous, 24 gener 2019

Cap de setmana

L'Escala

3a Cursa de la dona Units per la diabeetis, per diumenge. Se sortirà a les 09.00, de la platja. Més informació, a www.curses.cat. Mostar més dates

Dies 24 i 25
Girona

Amb motiu del Girona10 s'organitzen les següents activitats: La ciutat que vestia de negre. Monestirs i convents a Girona, pel dissabte, a les 11.00; Comerços històrics i emblemàtics, dissabte, a les 16.30; Racons secrets, dissabte, a les 16.00; i L'aigua de Girona, diumenge, a les 11.00. Més informació a puntdebenvinguda@ajgirona.cat o al telèfon 972 21 16 78. Mostar més dates

Dies 24 i 25

Concerts

Banyoles

21.00. Ateneu Bar. Concert de música experimental a càrrec de Marçal Xirau.

Girona

20.30. Sala Montsalvatge de l'Auditori. Concert Els colors del segle XX, amb l'actuació de la Banda de Música Contemporània ESMUC, sota la direcció de Francesc Prat.

20.00. Auditori Viader de la Casa de Cultura. Concert Del barroc al tango, amb l'actuació de The Altist Viola Quartet, format pels violistes Joan Fèlix, Laura Bosch, Nina Sunyer i Oriol Illa.

22.00. Sunset Jazz Club. Concert Cita amb àngels, tribut a Silvio Rodríguez, amb l'actuació de Sílvia Comes i Joan Isaac.

Conferències

Roses

20.15. Sala d'exposicions Ca l'Anita. Xerrada d'introducció a l'astrologia, a càrrec de Joan Comella.

Girona

17.45. Biblioteca Carles Rahola. Conferència Nous camins en la poesia per infants... i com pensar la seva incorporació a l'escola, a càrrec del Dr. Felipe Munita, llicenciat en Lletres i professor de castellà per la Pontificia Universitat Católica de Xile i doctor en Didàctica de la Llengua i la Literatura per la Universitat Autònoma de Barcelona.

18.00. Biblioteca Carles Rahola. Classe magistral Filosofia a l'abast: Existeixen les idees platòniques?, a càrrec de Ramon Alcoberro.

18.30. Sala d'actes de Gicor, a l'Hotel d'Entitats. Conferència Els drets del pacient al final de la vida. Document de Voluntats anticipades, a càrrec de Glòria Cantarell, metgessa pal·liativista, i Cristina Vallès, coordinadora DMD-Girona, Dret a Morir Dignament.

Sant Gregori

17.00. Sala d'actes de l'escola Agustí Gifre. Xerrada-col·loqui sobre el dol infantil. Dins el cicle Créixer en família.

Diversos

Castelló d'Empúries

18.00. Sessió de dinamització al parc urbà de salut de la zona verda El Ponent.

19.00. Capella del convent de Santa Clara. Sessió de cinema, amb la projecció de la pel·lícula El señor Ibrahim y las flores del Corán.

Llançà

19.00. Sala d'actes de la Casa de Cultura. Sessió de cinefòrum, amb la projecció de la pel·lícula Fresas salvajes, d'Ingmar Bergman.

Girona

18.30. Els Químics Espai Jove. Grup de conversa en català, nivell inicial. Mostar més dates

Dies 22, 24, 29, 31/01, 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26, 28/02, 5, 7, 12, 14, 19, 21, 26 i 28/03

18.00. L'Estació Espai Jove. Grup de conversa en anglès (nivell mitjà). Mostar més dates

Dies 10, 17, 24 i 31

19.00. Centre cívic Sant Narcís. Atenció presencial. Dins el Banc del Temps Pont del Dimoni. Mostar més dates

Dies 10, 17, 24 i 31

19.00. Centre cívic de Santa Eugènia. Grup de fotografia: Mai més fotos en automàtic. Cada dijous. Dins el Banc del Temps Pont del Dimoni. Mostar més dates

Dies 10, 17, 24 i 31

19.00. Museu del Cinema. En Curt. Premis Gaudí, les millors propostes de curtmetratge.

20.00. Centre cívic Santa Eugènia. Projecció del documental del mes: Silvana, de Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis.

Efemèrides

1848.

En fer-se pública la notícia del descobriment d’or al paratge de Sutter’s Mill, prop de Coloma, a Califòrnia (EUA), unes 300.000 persones s’hi van dirigir des d’arreu dels Estats Units i altres països a la recerca del preuat metall. Els efectes d’aquesta emigració van ser transcendentals: l’aldea de San Francisco es va convertir en ciutat; es van construir escoles, esglésies, camins i línies de ferrocarril, i es fan fundar nous pobles. Es va crear un sistema legal i de govern, i Califòrnia va ser admesa com a estat de la Unió el 1850. Per contra, els aborígens de la regió van ser atacats i expulsats dels seus territoris tradicionals (al gravat, segell commemoratiu).

1935.

La cervesera nord-americana Krueger treu al mercat una llauna de cervesa amb el nom de Finest Beer. Fins ara, tots els intents d’envasar la cervesa en llauna havien acabat en un rotund fracàs. L’èxit serà tal que ràpidament s’estendrà el seu ús també a Europa. El 1964, la producció de llaunes d’alumini suposarà un gran estalvi.

1945.

Una ordre ministerial franquista prohibeix que els vaixells portin el nom en català.

1958.

Científics britànics i nord-americans anuncien que s’ha aconseguit una fusió nuclear controlada.

1977.

En plena Transició espanyola, pistolers d’extrema dreta vinculats a Falange, Fuerza Nueva i el sindicalisme vertical assassinen a sang freda quatre advocats laboralistes i un sindicalista en un despatx del carrer Atocha (Madrid) i causen greus ferides a quatre persones més.