Tota l'agenda

Santoral

Dimarts 20 març

Beat Ambròs de Sena, rei.; i Alexandra, Eufràsia, Eufèmia i Clàudia, màrtirs.

Refrany

Una flor no fa estiu ni dues primavera.

Mercats

Besalú, Caldes de Malavella, Campdevànol, Castelló d'Empúries, Girona, Hostalric, Lloret de Mar, Palamós, Pals i Verges.

Cita del dia

L'autèntic glamur neix de la felicitat que hi ha al darrere . (Liza Minnelli)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Girona

Dimarts, 20 març 2018

Concerts

20.00. Centre cívic Pla de Palau. Música de tothom, amb l'actuació del grup Sotrac. Dins el cicle de músics i cantautors novells i emergents.

22.00. Sunset Jazz Club. Actuació de David Mauricio & Luis González Groove Trio.

Conferències

18.30. Museu d'Història. Xerrada Somniar la ciutat, encarnar idees, conversa entre Cristina Masanés i Joan Ventura, al voltant d'alguns textos que reflecteixen el compromís social i polític de Carles Rahola. Dins el Festival Mot.

18.30. Biblioteca Carles Rahola. Conferència Dones i videoclips: sexisme hipster?, a càrrec de Gemma Busquets i Roser Solà-Morales.

19.00. CaixaForum. Conferència Novetats en el tractament del càncer de pulmó, a càrrec del Dr. Joaquim Bosch, oncòleg, doctor en Medicina per la Universitat de Navrra. Dins el cicle Girona, una ciutat amb bona salut.

19.30. Casa de Cultura. Conferència Poesia, de Fernando Pessoa, a càrrec de Jordi Galves, escriptor i crític literari. Dins el cicle Els set magnífics (el retorn), curs de literatura universal.

17.15. Centre cultural La Mercè. Conferència de l'escultor Samuel Salcedo. En el marc del projecte d'Escultures al Claustre.

17.30. Aula Magna de la Casa de Cultura. Conferència La força del pensament: de Buda a Martin Seligman, a càrrec de Miquel Pallarés, llicenciat i doctor en Medicina. Dins les Aules d'Extensió Universitària.

19.00. Espai Natura. Xerrada Les persones amb Alta Sensibilitat, a càrrec d'Aleix Garriga i Oihane Ugalde, president i vicepresidenta de l'Associació de Persones amb Alta Sensibilitat (PAS).

Debats

19.30. Centre cívic Ter. Debat filosòfic Parlem d'emocions, a càrrec de Josep M. Carbó i el Dr. Puig. Dins la Setmana de la Felicitat.

Diversos

11.00. Bany de bosc terapèutic al bosc de la ribera de Domeny. Dins la Setmana de la Felicitat. Mostar més dates

Dies 17 i 20

15.00. Centre cívic Santa Eugènia. Taller Coneix el teu cabell. Dins el Banc del Temps.

15.15. Centre cívic Santa Eugènia. Castellà per a nouvinguts. Dins el Banc del Temps.

18.00. Espai Marfà. Conversa en anglès. Dins el Banc del Temps.

18.00. Biblioteca Carles Rahola. Club de lectura amb Que rebentin els actors, de Gabriel Calderón.

19.00. Espai Marfà. Informació presencial del Banc del Temps.

20.30. Cinema Truffaut. Sessió del cicle Cinema i solidaritat. Dones, protagonistes del Sud, amb la projecció de la pel·lícula Las damas azules, de Bérengère Sarrazin.

22.15. Celtic Bar. Nit de monòlegs amb Gabriel Cordoba.

Exposicions

Museu d'Història. Prudenci i Aurora Bertrana. El desig de viure i d'escriure. Fins al 22 d'abril.

Museu d'Art. Olga Sacharoff: pintura, poesia i emancipació. Fins a l'1 d'abril.

Efemèrides

1882.

El bisbe de Barcelona Josep Maria Urquinaona va col·locar la primera pedra del temple de la Sagrada Família en un terreny situat al terme de Sant Martí de Provençals. L’arquitecte Francesc de Paula del Villar havia ideat un conjunt neogòtic. Posteriors desacords entre Villar i l’arquitecte Joan Martorell van propiciar que Antoni Gaudí, de 31 anys, es fes càrrec de les obres. El seu projecte, que alterava tot el disseny de Villar, era construir el temple amb la seva originalitat pròpia de tendència naturalista modernista, amb una gran torre central de 170 metres dedicada a Jesucrist, i augmentant les dimensions de l’obra. Acceptat pel promotor amb gran entusiasme, Gaudí es va dedicar la resta de la seva vida a la nova església, i exclusivament durant els últims quinze anys abans de la seva mort (a la foto, aspecte del temple en construcció, l’any 1915).

1812.

Les Corts de Cadis aproven i juren la Constitució espanyola, popularment anomenada “La Pepa”, perquè va ser proclamada el dia de Sant Josep. Va ser, en aquell moment, un dels codis constitucionals més avançats d’Europa.

1934.

La Cambra de Representants dels EUA aprova concedir la independència a les Filipines.

1949.

En virtut dels acords d’Evian, el govern francès acorda concedir la independència a Algèria.

2002.

Les Brigades Roges assassinen a Bolonya Marco Biagi, assessor del ministre italià de Treball.

2013.

El papa Francesc inicia el seu pontificat amb una missa solemne davant dos-cents mil assistents.