Tota l'agenda

Santoral

Dimecres 17 octubre

Ignasi d'Antioquia, bisbe i màrtir; Víctor, Alexandre, Maria, màrtirs; Florenci, bisbe; Margarida Maria Alocoque, verge.

Refrany

El cor no parla, però endevina.

Mercats

Amer, Anglès, Banyoles, Begur, Cassà de la Selva, Llançà, Maçanet de la Selva, Ripoll, Salt, Sarrià de Ter, Sant Antoni de Calonge, Sant Miquel de Fluvià, Sant Pere Pescador i Vilablareix.

Cita del dia

El gran enemic de la democràcia és la militarització del pensament polític . (Fernando Morán)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Girona

Dimecres, 17 octubre 2018

Conferències

18.00. Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura. Conferència Dones, homes i salut, a càrrec de Carme Valls, directora del Programa Dona, Salut i Qualitat de Vida del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitàries (CAPS) de Barcelona. Presentació a càrrec de Josep Maria Fonalleras, escriptor.

19.00. Casa de Cultura. Conferència Error 505 (pàgina no trobada): llibertat, privacitat i ètica hacker, a càrrec de Mercè Molist, periodista especialitzada en noves tecnologies, seguretat informàtica i cultura hacker. Dins el cicle Un espia a la butxaca.

19.00. Centre Cultural La Mercè. Conferència El regnat del guionista. Escriure amb càmeres cares. Dins el cicle Novel·les audiovisuals. Literatura i ficció televisiva.

19.00. Espai dels Amics del md'A. Conferència El misteri de la proporció àuria, a càrrec de Joan Gaya, enginyer i amic de les arts.

19.30. Centre cívic Barri Vell-Mercadal. Conferència La revelació i el misteri transcendent en el cinema, a càrrec d'Àngel Quintana. Dins el cicle Cristianisme i cultura.

Diversos

20.30 i 22.00. Cinema Truffaut. Projecció de la pel·lícula Fresas salvajes. Dins el cicle FilmoTeca: Ingmar Bergman. Temporada Alta.

Exposicions

Museu d'Història dels Jueus. Diàspores jueves, camins europeus, produïda per la National Library d'Israel. Fins al 4 de novembre.

Casa de Cultura. Viladesau. El príncep de la tenora. Fins al 21 de novembre.

Espai Amics del Museu d'Art. La revelació de l'invisible, de Josep Maria Muñoz. Fins al 31 d'octubre.

Casa Masó. La casa noucentista: arquitectura unifamiliar a Catalunya (1913-1932). Fins al 10 de novembre.

Museu del Cinema. Cromos, pel·lícules i estrelles, col·lecció de cromos de cinema d'Albert Rossich. Fins al 27 de gener.

Bòlit. Centre d'Art Contemporani. Come fare parlare un muro, d'Andrés Siri. Fins al 20 d'octubre.

Fundació Valvi. La vida amb els cinc sentits. Josep Albertí (1913-1993), a càrrec d'Alfons Hereu. Fins al 10 de novembre.

L'Estació Espai Jove. Retrats orgànics, escultures d'Aitor Climent Barba. Fins al 19 d'octubre.

El Taller del Barri. Cat-Art-Si, de Xevi Serra. Fins al 23 d'octubre.

Biblioteca Carles Rahola. Carmen Amaya: essència, presència i mite, fotografies. Fins al 27 d'octubre.

CaixaForum. Ramon Pichot. D'Els 4 Gats a la Maison Rose, organitzada pel Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Obra Social La Caixa. Fins al 20 de gener.

Biblioteca Carles Rahola. La memòria de les arts, mostra de l'Institut del Teatre. Fins al 27 d'octubre.

Biblioteca Carles Rahola. Will Eisner. Centenari, produïda per Norma Còmics. Fins al 25 d'octubre.

Galeria Dual. Obres d'Elena Camacho i Marcos Zrihen. Fins al 3 de novembre.

Efemèrides

1777. La batalla de Saratoga.

Va ser una de les més importants de la guerra d’Independència dels Estats Units, i va contribuir, en gran mesura, al desenllaç de la contesa a favor de l’exèrcit continental nord-americà. Va tenir lloc a Saratoga, regió situada entre Boston i la zona dels Grans Llacs, prop del riu Hudson. Les forces britàniques del general John Burgoyne no van poder fer front al contraatac dels efectius americans comandats per George Washington. La victòria va enfortir la possibilitat de triomf de les milícies ciutadanes sobre l’exèrcit britànic, amb el suport de França i l’imperi Espanyol als independentistes americans.

1147.

El comte de Barcelona Ramon Berenguer IV ajuda els genovesos a prendre Almeria als sarraïns amb la tramesa de la flota catalana.

1822.

Les forces liberals del general Espoz y Mina assetgen Castellfollit de la Roca, a la Garrotxa, ocupat pels reialistes, i acaben arrasant el poble.

1912.

Bulgària, Grècia, Sèrbia i Montenegro declaren la guerra a Turquia. S’iniciava la primera guerra balcànica.

1934.

Després de dotze dies de lluita, és sufocada militarment la revolució d’Astúries, amb 1.335 morts i 2.932 ferits. Uns 15.000 revoltats van ser empresonats.

1947.

El govern de Londres reconeix la independència de Birmània.