Tota l'agenda

Santoral

Dijous 27 abril

Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya. Teòfil, bisbe; Castor, Esteve, màrtirs; Zita, verge.

Refrany

A la sargantana si se li talla la cua li torna a créixer.

Mercats

Alp, Bellver de Cerdanya, Calonge, la Cellera de Ter, l'Estartit, Figueres, Girona (Can Gibert), Llagostera, Riudarenes, Sant Pau de Segúries, Tossa de Mar i Vidreres.

Cita del dia

Un error només es converteix en falta quan es persevera . (Ernst Jünger)

Sol i lluna

Sortida sol
Surt
h
Lluna nova
Nova
Lluna creixent
Quart creixent
Posta sol
Es pon
h
Lluna plena
Plena
Lluna minvant
Quart minvant

Cerca

Del
al

Girona

Dijous, 27 abril 2017

Concerts

22.00. Sunset Jazz Club. Actuació del pianista cubà Alfredo Rodríguez. Dins la programació del Ciclo 1906.

20.30. Cerveseria Avbeure. Concert de versions acústiques de rock a càrrec d'Andrés Redondo Acústico.

Conferències

19.30. Aula A de la Casa de Cultura. Religió, conflictes i diversitat a l'Àfrica occidental, a càrrec de Francesc Xavier Marín, doctor en Filosofia, diplomat en Ciències de la Religió i expert professional en cultura, civilització i religió islàmiques. Dins el cicle de conferències Boko Haram. Un capítol de la islamització de l'Àfrica subsahariana.

09.00. Edifici Sant Domènec. Conferència El dret i la comunicació en la societat de la informació, a càrrec de Josep Matas, advocat. Dins el cicle Pensar la comunicació. La comunicació en el context de la societat.

17.30. Biblioteca Carles Rahola. Xerrada Cases de repòs alternatiu (Soteria, Healing Homes), Open Dialogue...

17.30. Espai de Suport Memora Girona. Taller Tecnologia i comunicació en entorns sociosanitaris, a càrrec del Dr. Salvador Casado, metge de família i autor del blog La consulta del doctor Casado. Dins el III cicle Ètica de la vida i la mort.

19.00. Espai Jove. Països Baixos amb creuer fluvial. Una forma còmoda de conèixer els Països Baixos, ponència a càrrec d'un guia que treballa en aquest destí.

19.00. Espai Natura. Xerrada La mort no existeix, a càrrec de Jaume Duran.

19.00. CaixaForum. Conferència Com aprendran els nens del futur? Pensar avui l'escola de demà, a càrrec d'Eduard Muntaner, enginyer informàtic i expert en educació maker. Dins el cicle El futur que hem començat a escriure.

19.30. Aula Magna de la Casa de Cultura. Conferència Paisatges culturals i patrimoni industrial, a càrrec de Joaquim Nadal, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC). Dins les I Jornades Biennals sobre Societat Industrial.

Diversos

Museu del Cinema. Projeccions de curtmetratges Pantalla oberta ESCAC. De dimarts a divendres, 10.00 a 18.00; dissabtes, 10.00 a 20.00, i diumenges, de 11.00 a 15.00. Fins al 28 de maig. Mostar més dates

Dies 24/02-28/05

17.00. Centre cívic Barri Vell-Mercadal. Espai de jocs de taula.

17.30. Biblioteca Carles Rahola. Sessió de cinefòrum, amb la projecció de la pel·lícula Gomorra, de Matteo Garrone.

19.30. Museu del Cinema. Sessió Frenchdoc, mostra de documentals francòfons, amb la projecció de La mort du dieu serpent (La mort del déu serp), de Damien Froidevaux.

19.30. Centre cívic Can Ninetes. XIX Nit literària, El desig. Poetes: Montse Pellicer, Imma Forment, Anna Llens, Pep Panosa, Albada Albages, Roser Sánchez, Martona de Girona, Joan Gimeno, Rabia Abdus, Filip Dalla, Maite Mont, Joana Ramos, Ramon Palma, Raquel Blanca, Susana Pérez Cívit, Josep Maria Asensio, Teresa Jubert, Júlia Pujolràs Casadevall, Magda Ripoll, Teresa Ato (Jordi Cuevas a la guitarra), Eduard Casas, Carme Garriga, Rosa Cullell, Brahim Yaabed, Irene Sánchez, Àngela Ferrer Mató, Mariola Pérez (Ferran Ros a la guitarra) i Consol Vidal i Riera. Músics: Katy Evogli (música persa), Jordi Dalmau i Carrera Killer i 90 Green (música rap). Sevillanes: Mónica Avilés.

Donació de sang

16.00 a 20.00. Maristes.

Exposicions

CaixaForum. Accés directe. Paisatges tòxics, obres d'Ester Partegàs i Miguel Ángel Rojas. Fins al 10 de setembre.

Bòlit_LaRambla, sala Fidel Aguilar. A Sense of Wonder, de Carles Congost. Fins al 30 d'abril.

Museu d'Art. Rusiñol en terres gironines. Fins a l'1 de novembre.

Museu d'Història. D'El fayum a estampa popular, d'Enric Marquès. Fins al 5 de novembre.

Descarrega't el calendari 2017


 

Efemèrides

1296.

Un cop envaïda Escòcia, el rei Eduard I d'Anglaterra va voler deixar-la sense un dels seus símbols bàsics d'identitat, la Pedra del Destí, utilitzada en les cerimònies de coronació dels reis escocesos. Per això va saquejar l'abadia de Scone i es va endur la pedra com a botí de guerra, instal·lant-la, un cop tornat a Anglaterra, a l'abadia de Westminster, també per al seu ús en les cerimònies de coronació, només que dels reis anglesos. Eduard I la va fer col·locar sobre un tron especialment dissenyat per a aital funció, i el va anomenar Cadira de Sant Eduard. Des d'aleshores, tots els reis britànics, llevat de Maria II d'Anglaterra, hi han estat coronats. Amb la unificació de les corones d'Escòcia i Anglaterra sota la dinastia dels Stuart, els reis d'Escòcia hi van tornar a ser coronats, sense que es canviés la ubicació de la pedra en cap moment. El 1996 el príncep de Gal·les i els seu germà el duc de York la van tornar als escocesos a instàncies del govern conservador de John Major.

1715.

Executat a Barcelona el general Josep Moragues i Mas, heroi català de la guerra de Successió, juntament amb els capitans Roca i Macip.

1947.

Les festes d'entronització de la Mare de Déu celebrades a Montserrat constitueixen la primera explosió col·lectiva de la catalanitat resistent després de la Guerra Civil espanyola.

1950.

La policia interromp una conferència de Francesc de Borja Moll al Teatre Capsa de Barcelona perquè la fa en català.

1978.

El president de l'Afganistan, Mohammed Daud Khan, mor durant el cop d'estat que dona el poder al general Taraki.