CICLISME

GIRO D'ITÀLIA

Tondo, desencadenat

El Cervélo allibera el de Valls, que és tercer al Terminillo

Sorensen guanya i els favorits es marquen fins a la meta

El Cervélo i Carlos Sastre, sense forces per disputar la general, van prendre ahir la millor decisió per a tots plegats: alliberar Xavi Tondo de la seva condició de gregari per permetre que estigui al costat de les grans figures d'aquest Giro. El de Valls, que en la primera setmana ja va oferir unes grans sensacions, no va fallar i es va quedar a poc més de mig minut d'alçar els braços per primer cop en una etapa d'una gran volta. El danès Chris Sorensen (Saxo Bank), supervivent d'una àmplia escapada, va saber patir en la llarga pujada al Terminillo i es va endur-se el premi del triomf.

Tondo no va trigar gens a treure el cap entre els homes que tallen el bacallà en aquesta cursa. Després que Josep Jufré, per ordres de l'Astana, portés personalment el ritme del pilot en la primera meitat de la pujada final, el vallenc va posar-se a l'altura de Scarponi, Basso, Nibali, Evans, Vinokourov i Cunego. Els atacs entre ells es van intercalar fins que Tondo –que ja és 16è a la general a 6:34 de Vinokourov–va arrencar, a la recerca d'un petit miracle: la victòria d'etapa. Enmig de la boira i amb una temperatura gèlida, el català va anar avançant els cadàvers de l'escapada i, en l'últim quilòmetre, només n'hi van faltar dos per completar una remuntada que hauria estat antològica.

Tot i que li van posar la mel a la boca, la seva actuació li obre les portes a una altra dimensió en el Giro. Amb Sastre derrotat, Tondo podrà lluitar colze a colze amb els grans favorits i aprofitar les gegantines etapes de muntanya dels últims dies per reivindicar-se definitivament als 32 anys com una de les grans revelacions del 2010.

Després de dos dies trepidants, l'etapa d'avui –completament planera–permetrà als favorits un petit descans.

CLASSIFICACIONS

8a etapa
1r Chris Sorensen (Saxo Bank)
4h 50:48
2n Simone Stortoni (Colnago)
a 0:30
3r Xavi Tondo (Cervélo)
a 0:36
4t Evgeni Petrov (Katiuixa)
a 0:49
5è John Gadret (AG2R)
a 0:55
62è Josep Jufré (Astana)
a 7:16
79è Alberto Losada (CdE)
a 12:23
General
1r Alexandre Vinokourov (Ast)
29h 01:26
2n Cadel Evans (BMC)
a 1:12
3r Vincenzo Nibali (Liquigas)
a 1:33
4t Ivan Basso (Liquigas)
a 1:51
5è Marco Pinotti (Columbia)
a 2:17
6è Richie Porte (Saxo Bank)
a 2:26
16è Xavi Tondo (Cervélo)
a 6:34
25è Josep Jufré (Astana)
a 10:43
79è Alberto Losada (CdE)
a 12:23
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.