CICLISME

GIRO D'ITÀLIA

L'homenatge de Belletti

L'italià del Colnago triomfa a casa el dia que el Giro arriba al poble natal de Pantani

El rus Vladímir Karpets (Katuixa) fa un gran desgast per ressituar-se en la taula general

No era una etapa qualsevol per als aficionats italians, perquè la seva volta arribava a Cesenatico, poble natal del malaguanyat Marco Pantani, genial ciclista, mort el febrer del 2004. I qui millor per retre-li un homenatge que un ciclista italià. I de la zona de Rímini, Manuel Belletti. El del Colnago es va fer un fart de plorar després de travessar la meta. Havia estat la seva gran victòria i la victòria per al gran ídol, el geni que rebentava curses.

L'etapa d'ahir, llarga i de desgast, va estar animada per l'escapada que van protagonitzar disset corredors, però que no va inquietar mai el pilot, perquè el més ben situat en la general era el guipuscoà Iban Mayoz (Footon-Servetto), a 26 minuts del líder. En el grup de fugitius hi havia, a més, Wyss (BMC), Bertogliati (Androni), Grivko (Astana), Claude (Bouygues), Kriit (Cofidis), Belletti (Colnago), Meyer (Garmin), Marzano (Lampre), Lang (Omega), Facci (Quick Step), Stamsnijder (Rabobank), Henderson (Sky), Lewis (Columbia), Horrach i Klimov (Katuixa) i Voss (Milram).

Karpets va trobar el seu moment i va marxar tot sol del gran paquet de ciclistes en un esforç individual, que va incrementar-se a mesura que es va anar apropant al final d'etapa perquè va veure que en podria treure benefici personal. El treball del pilot en les tasques de persecució dels més avançats es va donar per acabada quan, a deu quilòmetres del final, el Caisse d'Épargne, que comandava el pilot, va llançar la tovallola perquè res feia pensar que hi hauria grans canvis. El Liquigas de Basso i Nibali i l'Astana de Vinokurov van considerar que allò que en podia treure el rus Karpets del seu esforç per obtenir segons no tenia importància. El mallorquí Joan Llorach, que era a davant, va afluixar i va sacrificar-se per Karpets i el va ajudar en els darrers quilòmetres. A un quilòmetre del final, el nord-americà Craig Lewis (HTC-Columbia) va fugir tot sol cap al triomf. Va sorprendre tothom menys Manuel Belletti, que encara tenia forces i que va accelerar fins a obtenir la seva primera victòria en una etapa d'una cursa gran. Xavi Tondo (Cervélo) va conservar en l'etapa d'ahir i continua en la quarta posició de la general. Avui es disputa l'etapa entre Ferrara i Monte Grappa, de 201 quilòmetres. S'acosten les etapes clau.

CLASSIFICACIONS

13a etapa
1r
M.Belleti (Coln.)
5h27.12
2n
G. Henderson (Sky)
mt
3r
I. Mayoz (Footon)
mt
41è
J. Jufré (Astana)
a 7:28 62è
X. Tondo (Cerv.)
a 7:28
96è
A. Losada (CdE)
a 7:55
General
1r
R. Porte (Saxo)
56h20.56
2n
D. Arroyo (CdE)
a 1.42
3r
R. Kiserlovski (Cro)
a 1.56
4t
X. Tondo (Cerv.)
a 3:54
V. Agnoli (Liq.)
a 4:41 47è
A. Losada (CdE)
a 46:56
48è
J. Jufré (Astana)
a 47:33
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.