Calma amb equilibris a la UB

Assemblees d'alumnes i professors i el vestíbul del rectorat tancat en el primer dia de classes després del desallotjament

L'accés principal a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona, que mena al vestíbul i al rectorat, ahir tenia totes les portes tancades. Era el dia de tornada a les aules després del desallotjament dels estudiants tancats, l'actuació dels Mossos d'Esquadra i tot el vendaval polític que se n'ha derivat. Segons va explicar a aquest diari Joan Elies, vicerector de professorat i adjunt al rector de la UB, «el vestíbul estarà tancat fins que no acabem de netejar-lo». Ahir els estudiants només podien accedir a l'edifici històric per la porta de Ciències, el pàrquing i la porta del carrer Aribau. Tot i que a primera vista no es detectava cap vigilància afegida, Elies va admetre que el servei de seguretat de la universitat estava al cas perquè ningú entrés «amb neveres o matalassos».

Al claustre de Filologia es preparava una assemblea d'estudiants al migdia, i al de Matemàtiques no hi havia rastre de cap moviment antibolonya. «Va rebre gent que no tenia res a veure amb el moviment [antibolonya], va haver-hi molts perjudicats», va afirmar en Marc, membre de l'Assemblea de Filologia de la UB, que vol fer arribar al rector un comunicat per mostrar el seu descontentament per com va transcórrer el desallotjament.

A la facultat de Geografia i Història, al Raval, l'ambient era una mica més crispat. Al porxo hi havia un grup d'estudiants que no havien pogut entrar a la xerrada amb professors i alumnes per aclarir els fets i calmar els ànims que feia la degana, María Ángeles del Rincón, a l'aula magna i una sala adjacent que van quedar petites. Alguns d'aquests estudiants acusaven la degana de «falta de diàleg», d'haver inventat unes agressions a professorat i alumnes que no van existir, segons ells, i de ser la culpable «de totes les càrregues». Segons declaracions recollides per ACN, durant l'assemblea la degana va relatar els dos episodis de violència que s'havien produït a la facultat, entre un alumne i un altre antibolonya, i contra un membre de seguretat. Dues estudiants van acusar-la de dir-los «cridant» que es «mereixien» els cops dels Mossos «per radicals». La degana va negar «haver dit aquestes paraules», cosa que va encendre els ànims. Tot i això, Rincón va reconèixer haver perdut «la calma» i va demanar «perdó» a les dues estudiants. A través del portal «tancadaalacentral.wordpress.com», els estudiants volen organitzar-se per fer una denúncia conjunta per les càrregues.

el contrapunt

A hòsties i en castellà

JOSEP M. FLORES

La controvertida actuació dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra en les manifestacions d'estudiants de la setmana passada ha posat en evidència els abusos que van cometre alguns dels agents –no tots–, que en comptes de carregar per dispersar perseguien per repartir llenya. I en ocasions ho van fer a tort i a dret, posant en risc la pròpia integritat, i, per acabar-ho d'adobar, dirigint-se als manifestants en castellà. Ho demostren imatges recollides dimecres al matí poc després del desallotjament de la UB. «Venga, arriba. Fuera. Todo el mundo fuera», criden els agents als estudiants asseguts al carrer. I més tard, en plena càrrega, obliguen un manifestant a «tirarse al suelo». Ni en això, no la van encertar, perquè va quedar en evidència que ni van saber controlar el llenguatge de la porra ni la llengua d'aquest país, la qual estan obligats a utilitzar sempre per dirigir-se als ciutadans.

Els quadres del rectorat no han resultat danyats

Després del desallotjament del rectorat de l'edifici històric de la UB, ara comença la feina de quantificar els costos derivats d'aquesta tancada. El primer que ja han constatat els tècnics del MNAC és que els quadres que hi ha al rectorat, i que són del Museu del Prado, no han rebut cap mena de dany de resultes d'aquests quatre mesos de tancada estudiantil. Pel que fa als costos, i quan falta saber-ne xifres concretes, l'adjunt al rector Joan Elies va augurar ahir que «sortirà car». Durant la tancada la UB va reforçar la vigilància de seguretat, i a això s'hi han d'afegir els vidres i càmeres de seguretat trencats, i la neteja del terra, que serà específica, segons Elies. Dels 53 estudiants tancats que es van desallotjar dimecres passat, una trentena són alumnes de la UB, i la resta, no, segons va assenyalar aquest vicerector. Entre els joves, segons va precisar Elies, «hi havia un grup de gent molt maca, amb qui es podia dialogar, i d'altra que no». Els estudiants tenen un mes per recollir els objectes propis que van deixar al rectorat abans del desallotjament i que ara són en un magatzem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.