Montilla fa pinya amb Saura i s'erigeix en màxim responsable de l'acció dels Mossos

El President repta el PP a presentar una moció de censura, en comptes de demanar el cap del conseller d'Interior

La sessió de control va traslladar el focus del conseller d'Interior al president de la Generalitat. Va ser el mateix José Montilla qui, un cop més en seu parlamentària, va dir que no destituirà el conseller d'Interior i, fent pinya amb el seu número dos, es va proclamar «màxim responsable» dels Mossos i, per tant, dels incidents en les manifestacions dels contraris al procés de Bolonya del 18 de març passat. En lloc de demanar la dimissió de Saura, el president va instar el PP a «presentar una moció de censura». Era la rèplica a la dura intervenció del president del grup parlamentari dels populars, Daniel Sirera, que el va acusar de tenir «un contracte blindat» amb ICV raó per la qual no pot destituir Saura perquè és presoner dels 12 diputats ecosocialistes.

Tant el PP com CiU van preguntar a Montilla per la gestió de l'última polèmica d'Interior, l'endemà que Saura comparegués al Parlament. L'oposició va coincidir a considerar un «cap de turc» el destituït director general de la Policia, Rafael Olmos. El president de CiU, Artur Mas, creu que si Montilla pensa que es va actuar correctament el que hauria d'haver fet és «no destituir ningú i defensar l'actuació del govern». Per Mas, el problema rau en el fet que no actua com a cap de l'executiu sinó com a «cap del tripartit», cosa que també ha donat lloc a «un espectacle dantesc» de retrets entre ERC i ICV-EUiA aquests últims dies amb els quals «han fet pena davant tot el país». Montilla va insistir a defensar la professionalitat dels Mossos, tot i reconèixer que algunes actuacions en les manifestacions contra el pla de Bolonya van ser «discutibles».

D'altra banda, el Parlament va aprovar una declaració institucional de suport als rectors de les universitats per l'aplicació del pla de Bolonya i pel manteniment de l'activitat durant les protestes d'estudiants. El text, consensuat per totes les forces polítiques, reclama «més consensos» i «recursos suficients» i aplaudeix la voluntat de la comunitat educativa de «mantenir la normalitat acadèmica».

El conseller culpa Olmos

Joan Saura va responsabilitzar el cap de la policia dimissionari, Rafael Olmos, de la càrrega policial contra els estudiants contraris al pla de Bolonya. «Les decisions operatives no les pren el conseller. Oi que no s'imaginen la consellera de Salut dient com ha de fer-se una operació de cirurgia?», va argumentar. Per la mateixa regla de tres, «el conseller d'Interior no ha de dir si es fa una càrrega o no», va dir. Saura va afirmar a Catalunya Ràdio que mai li ha passat pel cap dimitir i va mostrar-se orgullós de les «mesures ràpides que s'han pres en menys de 15 dies». Precisament, Interior i el Col·legi de Periodistes van acordar ahir que els professionals de la comunicació que cobreixin manifestacions i grans accidents portin un braçal numerat, personal i intransferible per ser identificats i que els Mossos els facilitin la feina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.