el reportatge

Detectius de paraules

Saltamartí Llibres celebra el cinquè aniversari amb la satisfacció d'haver trobat el seu propi espai

BRINDIS ENTRE AMICS. El Gerard i la Sílvia van celebrar dissabte el cinquè aniversari de Saltamartí Llibres envoltats d'amics. Escriptors com ara la Sílvia Soler, a l'esquerra de la imatge, van passar pel local per felicitar-los per la seva trajectòria, breu però fructífera.


És migdia. S'obre la porta, entra un home amb pas decidit i comença a mirar-se les piles de llibres arrenglerades ordenadament per tots els racons del local del carrer de Canonge Baranera. Al cap d'una estona, es dóna per vençut i demana ajut. Busca un llibre de poesia. D'entrada, una llibreria sembla el lloc adequat per trobar-lo, però no és tan fàcil com sembla. L'única referència que en té són les paraules d'un vers. Un record borrós i distant que no pot arribar a concretar. «Hi sortia un nen que tira una pedra a una processó», li explica l'home a Gerard Remendo, copropietari de Saltamartí Llibres. Ell s'ho rumia, en demana més detalls però no en pot treure l'entrellat. De tota manera, pren nota i promet dedicar temps a la recerca. El client marxa esperançat. Sap que no serà fàcil trobar el llibre però almenys algú ho intentarà. Gerard Remendo es guarda el paper a la butxaca i explica que aquesta mena de peticions no són tan estranyes com pot semblar en un primer moment.

Cada any es publiquen a l'Estat espanyol 50.000 nous títols, que es van acumulant a tots els anteriors. És clar que una llibreria petita només arriba a oferir una mínima part de tot allò que és en el mercat. Per això és important escoltar els lectors i poder atendre'ls de forma personalitzada i, encara que el que demanen sigui pràcticament impossible d'aconseguir, la informàtica arriba a fer miracles. Saltamartí Llibres, que es va inaugurar ara tot just fa cinc anys, s'ha convertit en un espai de foment de les lletres a Badalona. Aquí no només es despatxen llibres, també s'ofereix consell als lectors que el necessiten i se'ls ajuda a trobar allò que busquen. De mica en mica els propietaris de la llibreria i els seus clients han anat teixint una xarxa de relació que els permet anar coneixent-se cada cop millor i consolidar relacions d'amistat. Remendo assegura que han estat cinc anys d'aprenentatge que els han permès trobar el seu lloc a la ciutat. «És una feina agradable i podem dir que només ens han passat coses bones», explica. Pel seu local han passat una seixantena d'escriptors, badalonins i de fora, que han presentat els seus llibres. De tots ells en guarden un bon record. És per això que no volen destacar noms concrets, però sí que admeten que les presentacions d'autors badalonins tenen un significat especial: «Són a casa seva, amb la seva família i els amics, i això és nota», diuen. Saltamartí Llibres també s'ha sumat a diverses iniciatives de promoció de la cultura a Badalona, una de les més recents ha estat el cicle de concerts Musica't, i ha organitzat activitats infantils en el marc del festival Li Chang, entre moltes altres coses. Han estat cinc anys plens d'activitat i, tot i que són modestos a l'hora de valorar la seva contribució a la cultura badalonina, estan contents per la feina feta. Quan algú entra amb un vers als llavis, estan disposats a fer de detectius i capbussar-se en un mar de paraules per trobar el llibre que els demanen. Tenen clara la diferència entre despatxar llibres i oferir cultura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.