Medi ambient

medi ambient

Catalunya té 199 espècies de plantes en perill d'extinció

El llibre vermell de les plantes de Catalunya detalla les varietats més singulars i amenaçades del territori

Durant els últims anys s'han donat per desaparegudes 17 espècies de plantes

Catalunya acull actualment unes 3.600 espècies i subespècies de plantes, 199 de les quals estan en perill d'extinció o han estat donades per desaparegudes recentment a casa nostra, segons el Llibre vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya (editat per Argania Editio), un treball dirigit pels experts Cèsar Blanché, Llorenç Sáez i Pere Aymerich que es presenta avui a la tarda a la sala d'actes de l'Obra Social de Catalunya Caixa a la Pedrera, a Barcelona.

L'estudi confirma que Catalunya concentra una de les majors varietats de plantes de l'àrea mediterrània i, a la vegada, posa en evidència que l'acció de l'home està alterant i posant en perill el manteniment d'aquesta important biodiversitat. Així, el treball de recerca que ha fet possible aquest llibre descriu 17 espècies de plantes que es considera que han desaparegut a Catalunya en els últims anys, molt possiblement per alteracions ambientals provocades per l'home. Bona part de les espècies desaparegudes i les 37 que es consideren més amenaçades solen créixer en ambients d'aiguamolls, en zones litorals o a l'alta muntanya.

Una orquídia menys

Dos dels casos de plantes desaparegudes a Catalunya que es documenten en aquest estudi són l'orquídia Gymnadenia odoratissima, observada fins als anys vuitanta en tres punts del Pirineu oriental, i l'Anthericum ramosum, una planta trobada per darrera vegada a Catalunya a la muntanya d'Alinyà (Alt Urgell).

Els autors del treball remarquen que l'amenaça d'extinció és particularment alarmant per a un grup d'espècies de plantes que viuen als ambients salins de la plana d'Urgell, que depenen de la conservació de petits espais de terreny sense cultivar i que ja han estat molt alterades.

Gran part de les espècies i subespècies amenaçades són protegides per la normativa, però l'alteració dels hàbitats continua perjudicant la seva supervivència a casa nostra, segons s'indica en l'estudi.

L'obra és el resultat d'una investigació iniciada el 2003 pels autors en col·laboració amb Helena Estevan, Joan Font, Núria Membrives i Xavier Oliver, i amb la informació de 120 especialistes més. L'elaboració i edició d'aquest estudi s'ha fet amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans i l'Institut Botànic de Barcelona, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, Catalunya Caixa i la Fundació Carl Faust de Blanes. El llibre inclou un pròleg del prestigiós especialista Josep Vigo, professor emèrit de la Universitat de Barcelona.

L'obra presenta en forma de fitxes descriptives les 127 espècies i subespècies endèmiques (les que només es troben a Catalunya) o subendèmiques (les que tenen més d'un 50% de la seva població mundial a Catalunya), a més de 384 tàxons (espècies o subespècies) amb problemes de conservació d'acord amb el sistema de classificació utilitzat internacionalment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.