plaça major

La FCACU fa 25 anys

Un club Unesco és una finestra oberta al món amb dos sentits

La Federació Catalana d'Associacions i Clubs Unesco (FCACU) neix l'any 1984 per tal de facilitar la trobada entre els clubs i associacions Unesco dels Països Catalans i ajudar a crear-ne de nous. Actualment, la Federació aplega una vintena d'entitats que tenen com a objectius principals: fomentar el coneixement de la Unesco en el seu àmbit geogràfic d'actuació, i ser ambaixadors de la llengua i la cultura catalanes arreu, i sobretot dins el món Unesco.

L'organització de la FCACU és similar a la de les seves associacions membres. Té un consell directiu format per persones procedents de les associacions federades; a principis de la primavera es fa l'assemblea general ordinària i a la tardor s'organitza una trobada d'intercanvi d'experiències. Ambdues cites anuals es fan rotatòriament en les diferents poblacions on hi ha associacions Unesco, això facilita el coneixement del territori i la seva varietat i riquesa cultural.

Els membres actius de la FCACU estan escampats pels Països Catalans: Alcoi, Alaior, Barcelona –associació degana de la FCACU i a la península, va néixer el 1960–, el Garraf, el Masnou, el Prat de Llobregat, Girona, Igualada, la Garriga, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Palafrugell, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Tortosa, Tossa de Mar i Valldoreix-Sant Cugat del Vallès. A més del Centre Unesco de Catalunya i l'Audir, l'única associació temàtica, pel diàleg interreligiós, la FCACU té dos membres associats, a Porto i a Bilbao, i pertany a la Federació Europea d'Associacions i Clubs Unesco.

Els temes de què tractem són els propis de la Unesco, agrupats entorn d'educació, cultura i patrimoni, ciència i medi, cooperació i solidaritat, i diàleg interreligiós. Per tal de facilitar el coneixement mutu, propiciar l'intercanvi d'informació i fomentar el desenvolupament de projectes comuns, la Federació organitza trobades de l'anomenada xarxa civil Unesco: associacions i clubs, biblioteques, càtedres i escoles.

Una associació o club Unesco és una finestra oberta al món amb dos sentits: per tal que els altres vegin què fem i perquè nosaltres puguem saber què fan els altres. La celebració del 25è aniversari de la Federació ha de significar un eixamplament d'aquesta obertura. És per això que quinzenalment ens trobareu en aquesta secció. Volem que la Plaça Major us ajudi a conèixer millor la FCACU i ens permeti compartir amb vosaltres anhels, desitjos, projectes i realitats.

(*) Presidenta de la FCACU

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.