Societat

La Generalitat inicia una campanya per trobar els propietaris dels ‘papers de Salamanca'

La setmana que ve es farà pública la llista de propietaris encara no localitzats que van ser objecte de confiscacions durant la Guerra Civil

El Departament de Cultura iniciarà la setmana que ve una campanya per localitzar els propietaris dels anomenats papers de Salamanca, confiscats durant la Guerra Civil espanyola.

La Generalitat ha comunicat que farà pública a la premsa escrita la llista de persones encara no localitzades objecte d'aquestes confiscacions i de les quals s'ha conservat documentació. A banda dels diaris, l'Arxiu Nacional de Catalunya també publicarà els noms dels propietaris de documents a les xarxes socials amb l'etiqueta #hereuspaperssalamanca.

Des del mes de gener, Cultura ha treballat en la localització i identificació dels descendents dels propietaris per poder fer efectiva la restitució dels documents. Fins al moment hi ha més d'un centenar de casos en què no ha estat possible la identificació dels familiars, és per això que s'iniciarà la campanya.

El Departament també ha fet una crida a totes aquelles persones que creguin que poden ser hereus legítims de la documentació o que puguin ajudar en el procés d'identificació a que es posin en contacte amb l'Arxiu Nacional de Catalunya. A tals efectes, ha posat a disposició dels ciutadans el telèfon 935897788 i el correu electrònic [email protected].

El passat mes de desembre el Govern espanyol va fer entrega a la Generalitat de l'últim grup d'arxius procedents de les confiscacions dutes a terme durant la Guerra Civil. Fins aleshores havien estat conservats al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca.

La Llei 21/2005 de 17 de novembre, de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats durant la Guerra Civil, preveu la restitució d'aquests arxius i documents, per motiu de reparació moral i de justícia, als descendents legítims de les víctimes de tals confiscacions. La llei encarrega a la Generalitat la gestió d'aquest procediment.