Societat

Els TAV, a 160 km/h per culpa dels robatoris de coure

L'acció dels lladres anul·la en alguns trams el sistema de seguretat que permet detectar objectes a la via i això obliga a reduir la velocitat

Un tram de Lleida i un de Barcelona són els més afectats

La plaga dels robatoris de cable de coure que castiga especialment la línia de tren d'alta velocitat obliga els maquinistes a reduir la velocitat en un 47%, segons els trams per on circulen, per garantir la seguretat dels combois. Això és així perquè alguna de les sostraccions de material ha comportat la desactivació del que es coneix com a sistema de detecció de caiguda d'objectes a la via, un mecanisme que supleix la impossibilitat del maquinista de reaccionar a temps davant la presència d'un entrebanc no previst a la via. Si no es disposa d'aquesta ajuda, els maquinistes es veuen obligats a reduir la velocitat dels trens TAV dels 300 km/h punta als 160 km/h.

La desactivació d'aquest sistema d'alerta automàtic ha tingut una incidència especialment significativa en el tram de 50 quilòmetres entre els municipis de les Borges Blanques i Alcover, on des del mes d'agost de l'any passat fins a l'abril d'aquest any s'han comptabilitzat 132 robatoris, segons fonts de l'ens gestor de la infraestructura, Adif.

Un altre tram afectat per aquesta problemàtica és el que transcorre entre els termes de Gelida i Sant Vicenç dels Horts. Mentre que a la zona de les Borges la situació ja s'ha arreglat, en aquest segon tram entre el Penedès i el Baix Llobregat encara queden 10 quilòmetres per reparar i la velocitat dels combois encara s'ha de reduir quan hi passen.

L'acció d'aquests delinqüents ha obligat Adif a invertir fins a 10 milions d'euros en la reposició del cable de 12 quilòmetres. En alguns casos, s'ha optat fins i tot per revestir amb formigó els canals per on s'estenen els cables.

Els lladres de coure no se centren només en les línies del tren d'alta velocitat. A tota la xarxa ferroviària de Catalunya, fins al 31 de juliol s'havien denunciat 306 robatoris d'aquest material. La tendència és similar a la de l'any 2014, durant el qual Adif va denunciar 605 casos de sostraccions.

Girona, al marge

Per demarcacions, les comarques gironines són les menys perjudicades, ja que entre el gener i l'abril d'aquest any només s'hi han robat 4,5 quilòmetres de cable. En canvi, i durant el mateix període, a Barcelona se n'han robat 33 quilòmetres; a Tarragona, 22,7 quilòmetres, i a Lleida, 14,8, segons la mateixa font d'Adif. Per trams, el més castigat és el que va de Santa Perpètua de Mogoda fins a Bellvitge, per on aquest any ja han passat 24 vegades els lladres de coure, segons consta en el registre de fets denunciats per la companyia.

LES XIFRES

306
robatoris
de coure ha comptabilitzat Adif aquest any a Catalunya fins a finals del mes de juliol.
33
quilòmetres
de cable de coure de vies de tren a Barcelona s'han robat des de principis d'aquest any.
10
milions d'euros
ha invertit Adif a Catalunya per reposar els cables que han estat robats a les vies.

Primer, la nota a la premsa; després, la denúncia

Diumenge passat, quan faltaven quinze minuts per a la mitjanit, els lladres de coure van assaltar les vies d'alta velocitat. No se'n van sortir i la seva acció va quedar en un intent fallit. Així ho va fer saber Adif en un comunicat enviat a la premsa a primera hora de dilluns, en què detallava la incursió dels lladres al punt quilomètric 606,900, entre Sant Vicenç dels Horts i el Prat.

La celeritat a l'hora de comunicar aquesta incidència als mitjans no va ser la mateixa a l'hora de comunicar-se amb els Mossos d'Esquadra, als quals “es truca directament” quan hi ha una sospita de robatori, segons van explicar fonts d'Adif. En canvi, des del cos policial, dilluns a primera hora de la tarda no es tenia constància ni de cap avís ni de cap denúncia de la companyia.

Aquesta disfunció es va tornar a viure ahir després que Adif denunciés un robatori de cable a les dues de la tarda, a la línia Reus-Tarragona. Dues hores després, els Mossos no havien rebut encara cap avís, segons van confirmar a aquest diari. Aquest últim robatori va ser de cable de comunicacions i segons Adif no va tenir incidència en la circulació viària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia