Urbanisme

Allò que el ferrocarril va donar i el TAV va treure

El parc Central es va crear l'any 1990 en reconvertir l'esplanada de les vies en una zona verda, però les obres de l'alta velocitat el van fer desaparèixer el 2008

L'originari parc Central no va arribar als vint anys d'existència. El 26 d'octubre de l'any 1990 l'aleshores alcalde de Girona, Joaquim Nadal, inaugurava oficialment aquest gran espai verd que la ciutat guanyava als antics solars del ferrocarril. La reconversió va suposar una inversió de 330 milions de pessetes (2 milions d'euros) i l'adequació de pràcticament quatre hectàrees que servien per unir barris com el de Sant Narcís amb el Güell-Devesa.

El que el tren va donar a la ciutat s'ho va endur el TAV. Encara no divuit anys després de la inauguració del parc Central, començaven les obres d'una altra reconversió; aquest cop per fer l'estació subterrània del TAV, així com l'estació d'autobusos que s'ha d'iniciar aquesta tarda, i dues plantes d'aparcaments subterranis. El fet que les obres de la segona transformació de l'espai es remuntin a l'any 2008 provoca que molts hagin oblidat que el parc contenia moltes més coses. Una gasolinera a la rotonda, unes pistes de bàsquet i de monopatí i l'estació d'autobusos conformaven l'espectre d'activitats al sector més proper al viaducte. El carrer Rafael Masó travessava de punta a punta el parc i era una de les vies més utilitzades de la ciutat.

Ara el parc tampoc serà només parc. Les estructures de les sortides d'emergència o de ventilació de l'estació subterrània hi seran presents, així com el vestíbul del TAV i l'edifici més proper a la plaça Europa, que serveix per fer-hi entrar gran maquinària si calgués reparar qualsevol aspecte a sota terra. També hi ha un vial a tocar de l'estació de Renfe perquè els taxis hi puguin recollir i portar viatgers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.