Infraestructures i serveis

ferrocarrils

les inversions de l'estat

Rull denunciarà Adif per no haver complert la inversió

És la resposta del govern a la negativa de l'administrador d'infraestructures a acatar els acords amb Foment

Esgotades les vies administrativa i política, la Generalitat recorrerà a la judicial per garantir un servei digne de rodalies. El govern presentarà “amb determinació granítica” un recurs contenciós administratiu davant l'Audiencia Nacional per intentar que un jutge obligui Adif a millorar la xarxa ferroviària catalana, un cop l'administrador d'infraestructures s'ha desentès completament dels acords polítics sobre inversions assolits entre el govern català i Foment.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va mostrar ahir la seva perplexitat davant la resposta “inaudita” rebuda d'Adif al requeriment que se li va interposar al juliol. La Generalitat demanava que es fessin les inversions necessàries a la xarxa perquè pogués gestionar amb garanties el servei de rodalies, però Adif li ha contestat, segons sembla, que els acords als quals es va comprometre l'exministra de Foment Ana Pastor són irrellevants a efectes administratius. “És gravíssim. És la desautorització més rotunda d'una responsable política del govern de l'Estat”, va afirmar Rull.

El recurs contenciós administratiu es presentarà a l'octubre i estarà avalat pel màxim nombre d'ajuntaments. Rull va comparèixer al matí per fer balanç de les incidències dels últims anys amb el servei de rodalies i va recordar que els acords amb el Ministeri de Foment suposaven una inversió de 4.000 milions en el període 2008-2015, dels quals només s'ha executat un 10%. A més, el pla d'inversions pactat el 2013 amb Pastor, que identificava les carències de la xarxa i planificava les actuacions urgents, suposava invertir 306 milions, dels quals només s'ha executat un 4,1%, sempre segons fonts governamentals.

La versió d'Adif

Hores després, Adif va emetre un comunicat en què desmentia que hagués negat a la Generalitat l'obligació d'executar les inversions i en el qual afirmava que el requeriment per inactivitat que li havia presentat s'havia desestimat “perquè la via utilitzada no era la legalment adequada”. A més, Adif sosté que “no és cert que Foment hagi descuidat Catalunya”.

LES XIFRES

5,6
milions
d'usuaris afectats per les incidències, que majoritàriament són degudes al mal estat de la infraestructura.
1.597
incidències
hi ha hagut a la xarxa de rodalies entre el 2012 i el 2016, que han afectat un total de 45.392 trens.
86
per cent
és el grau de puntualitat actual dels combois de rodalies, quan fa un any s'elevava al 94%.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia