Infraestructures

Desencallada la rehabilitació de l'estació de tren de la Pobla

El projecte recull el finançament necessari

El consistori hi situarà una oficina de turisme, un centre d'interpretació i un espai dedicat a les BTT

L'Ajuntament de la Pobla de Segur ja disposa del finançament necessari per tirar endavant la rehabilitació de l'edifici de l'estació de tren, en desús i força malmès d'uns anys ençà. Així ho ha confirmat l'alcalde del municipi, Lluís Bellera, que ha explicat en declaracions a aquest diari que el consistori té previst adequar les instal·lacions per fer-hi una oficina de turisme, un centre d'interpretació de Collegats-Boumort i un espai dedicat a les bicicletes de muntanya.

La rehabilitació de l'espai serà una realitat, principalment gràcies a una partida econòmica obtinguda a través del projecte europeu Interreg, coordinada pel Consell Comarcal del Pallars Jussà, que també inclou altres projectes per a les comarques pallareses, encara pendents de resoldre, amb la mobilitat sostenible com a nexe d'unió. L'import restant l'aportaran conjuntament la Generalitat de Catalunya, a través de l'Oficina de Turisme, i el mateix ajuntament pallarès.

El projecte de rehabilitació de l'estació de tren preveu, en una segona fase encara per determinar, la construcció d'un alberg a la primera planta de l'edifici.

L'estació de tren de la Pobla de Segur és de propietat municipal des de fa poc més d'un any. El febrer del 2015, el llavors conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar durant una visita a la Pobla de Segur la cessió de l'edifici a l'Ajuntament per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), perquè el consistori el pogués explotar. Vila, a més, es va comprometre en aquell moment a atorgar una subvenció de 30.000 euros a l'Ajuntament per facilitar la rehabilitació de l'espai.

La notícia s'ha conegut pocs dies després de conèixer l'augment del nombre de passatgers que ha experimentat la línia durant els dos primers mesos de funcionament. El proper dia 29 se'n farà una altra valoració en la reunió de la comissió de seguiment.

L'edifici

L'estació de la Pobla de Segur va ser propietat dels FGC des del 2005 i està a la línia Lleida-la Pobla de Segur, per on circulen trens regionals i un tren turístic sota el nom comercial del Tren dels Llacs.

Aquesta estació terminal, situada a l'entrada sud del poble, es va inaugurar el 13 de novembre del 1951, i des d'aquell moment va estar operativa.

Amb la constitució del Consorci Urbanístic La Pobla, la via va quedar físicament tallada abans d'arribar a l'edifici, i aleshores va quedar fora de servei. En el moment en què FGC es va fer càrrec de la gestió de la línia, l'únic que hi havia a efectes d'explotació era el gabinet de circulació de l'estació. Actualment, el gabinet està fora de l'edifici i, per tant, ja no s'hi desenvolupa cap funció vinculada a l'explotació de la línia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia