Infraestructures i serveis

municipal

inversions de l'estat

Colau exigeix al nou govern de Rajoy que prioritzi la Sagrera

Barcelona reclama un compromís de finançament que desencalli les obres i demanarà una reunió amb el futur ministre de Foment

L'Ajuntament avança sol i invertirà 5,3 milions en un paquet d'actuacions per millorar l'entorn

En les obres de la Sagrera, la que ha de ser la futura estació central del TAV a Barcelona, continua regnant una inacció absoluta. Res ha canviat des que, el juny passat, el Ministeri de Foment va admetre que els treballs s'havien aturat el 2014 a causa de suposades irregularitats dels contractistes. Per això, ara que Mariano Rajoy ja ha estat investit president del govern espanyol, l'Ajuntament de Barcelona li ha tornat a reclamar que prioritzi aquesta infraestructura i es reactivin les obres.

“Ha d'entendre que la Sagrera no pot esperar més i que el bon diàleg que vol iniciar aquest mandat s'ha de traduir a Barcelona en un compromís de finançament que desencalli les obres i que permeti cosir aquesta ferida que té la nostra ciutat”, va advertir ahir en roda de premsa la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz. Un cop es conegui la composició del nou govern espanyol, el consistori demanarà una reunió amb el nou responsable del Ministeri de Foment. La tinenta d'alcalde va insistir que el finançament de les obres ha de ser “majoritàriament públic”, de manera que el futur de la Sagrera no depengui de les plusvàlues obtingudes de la venda de terrenys.

El consistori defensa que, al marge dels problemes amb les constructores, hi ha una sèrie d'actuacions en les quals es podria avançar i va esmentar la construcció de la llosa de fons de l'estació i del col·lector de la rambla de Prim, a banda de la finalització de l'estació de Sant Andreu Comtal. El gerent d'Infraestructures, Manuel Valdés, va considerar que la represa de les obres depèn d'una “decisió política” –no es tracta d'una qüestió econòmica– i, sobre el col·lector, va dir que l'Ajuntament acabarà al desembre diverses feines de condicionament de l'entorn per facilitar l'inici de l'obra. D'aquesta manera –va indicar– ja no hi haurà cap excusa per no començar els treballs, cabdals per a la transformació de tot l'àmbit.

Entorn degradat

El consistori va voler enviar ahir el missatge que Barcelona està complint amb la seva part i que ja és hora que el govern espanyol faci el mateix. “Tot allò que és competència directa de l'Ajuntament s'ha de tirar endavant, independentment de l'estat de les obres de l'estació; tenim l'obligació de deixar tan fet com es pugui tot allò que és responsabilitat nostra”, va afirmar Sanz. La tinenta d'alcalde va explicar el full de ruta municipal –“modest però a la mida del que pot fer l'Ajuntament”– i va concretar que invertiran 5,3 milions en un primer paquet d'actuacions per millorar l'entorn i revitalitzar la zona.

D'entrada, el consistori destinarà 5 milions –que aniran a parar a l'empresa Barcelona Sagrera Alta Velocitat– a conservar la titularitat d'un terreny que s'utilitzarà per construir 105 habitatges de protecció oficial. També està previst modificar el pla general metropolità a Prim per ordenar la zona urbanísticament, implantar un carril bici, redactar els projectes de construcció de dos trams del parc del Camí Comtal –entre els carrers d'Onze de Setembre i Potosí i enfront de la Torre del Fang– i planificar i gestionar la implantació de les xarxes de serveis urbans en l'àmbit de la Sagrera.

La regidora del districte de Sant Andreu, Carmen Andrés, va lamentar que les obres estiguin aturades, però també la degradació de l'entorn. Per millorar la vida quotidiana dels veïns, va reclamar a Adif que es retiri el cablejat provisional, que es redireccionin els focus per evitar la contaminació lumínica a les nits, que es resolguin les plagues de rates procedents de les obres i que se substitueixi la tanca que delimita el perímetre, en “males condicions de manteniment”. “Tot això fa que l'entorn visqui en una situació de provisionalitat que ja comença a ser permanent”, va concloure la regidora.

LA FRASE

La Sagrera és una prioritat per a Barcelona i esperem que el nou govern de l'Estat també la prioritzi
Janet Sanz
Tinenta d'alcalde d'Urbanisme
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia