Societat

gastronomia

PREMIS MICHELIN

Barcelona guanya un nou tres estrelles català

El restaurant Lasarte, del basc Martín Berasategui, es fa amb el guardó més preuat de la guia Michelin

Cinc noves incorporacions catalanes: Céleri, Xerta, Ca l'Arpa, La Boscana i l'Antic Molí

El restaurant Lasarte de Barcelona s'ha fet amb la desitjada tercera estrella Michelin de la guia vermella 2017. Després de setmanes d'especulacions la grossa ha caigut a Catalunya i especialment a Barcelona, una ciutat que fa temps que opta al premi sense sort. El Lasarte és la gran aposta en terres catalanes de Martín Berasategui amb Paolo Casagrande al front dels fogons des del 2012.

Casagrande, nascut al Véneto en una família que estimava la bona taula, ha estat cap de cuina de tots tres restaurants (va guanyar la primera per al MB) fins a recalar a Barcelona on elabora una cuina cuidada amb el segell Berasategui: “volem oferir producte de primera, molt fresc amb un toc de gosadia”. Diu la guia que el xef italià els ha sorprès amb “uns plats d'inusitada elegància en els sabors com en les combinacions, amb la petjada reconeixible de Martín Berasategui”.

L'elecció de Michelin ha estat cap a una cuina més clàssica que la de altres dos estrelles que també apareixien a les travesses, com Les Cols de Fina Puigdevall i el Miramar de Paco Pérez. Durant dies va córrer el rumor que la nova incorporació al club selecte no seria ni de Barcelona ni de Madrid, cosa que s'ha demostrat totalment falsa. Tampoc hi ha hagut sort per a Jordi Cruz, de l'Àbac , que aspira al tercer macaron des de fa tres anys i va veure com en la guia del 2014 era el madrileny DiverXo, del igualment jove David Muñoz qui es feia amb el reconeixement. Llavors Madrid superava a Barcelona, i ara empaten.

Obtenir tres estrelles significa que val la pena viatjar per menjar en aquell local. A la península ara n'hi ha 9. En el còmput general, el país basc (amb quatre estrelles Arzak, Martín Berasategui, Akelarre i Azurmendi) supera Catalunya, que ara ja en té tres (Sant Pau, Celler de Can Roca i Lasarte). També hi ha un tres estrelles a Dènia, el de Quique Dacosta. L'altre nom que sonava a totes les tertúlies com a possible guanyador era un d'etern, el d'Andoni Luis Adúriz (que ahir va assistir a la festa, cosa no sempre fa) tot i que Mugariz haurà d'esperar.

Aquest any no hi ha cap nova segona estrella a casa nostra, malgrat que sonaven força candidats com el Tickets i el Disfrutar, propostes d'àmbit bullinià amb cua de reserves..

En canvi en l'apartat de novetats en trobem cinc: el Céleri i el Xerta, de Barcelona, Ca l'Arpa (Banyoles), La Boscana (Bellvís) i l'Antic Molí. Hi destaca el premi a Xavier Pellicer, en primer lloc perquè ell era el cap de cuina de Can Fabes el 2012 quan , mesos després de la defunció de Santi Santamaria, Michelin li va treure la tercera estrella. I també perquè la cuina que fa ara és molt personal i curiosa.

En el Céleri se serveixen plats raw food, fets amb productes sans i de proximitat, ecològics i sostenibles, interpretats en clau vegana, vegetariana i també amb proteïna animal. Un bon exemple de què Michelin s'obre a noves experiències culinàries.

Un altre guardó barceloní recau en la nova aposta de Fran López a Xerta, el restaurant que porta el nom del seu poble del Baix Ebre (on té el restaurant Villa Retiro des del 2009) a l'hotel Ohla de l'Eixample. Michelin ha premiat la seva cuina mediterrània actual amb productes del Delta: Arrossos, ostres...

El cas de Ca l'Arpa també és significatiu perquè els inspectors van decidir treure-li l'any passat i ara li retornen, bona prova que mai no hi ha res de segur quan parlem de Michelin. Pere Arpa aposta per la qualitat abans que pel producte de proximitat malgrat que reconeix que a la demarcació hi ha productes “difícilment superables enlloc més del món“.

La guia ha volgut destacar la singularitat “estètica i gastronòmica” de La Boscana, un restaurant d'alta gastronomia a càrrec de Joel Castanyé en la comarca del Pla d'Urgell. El xef, que va passar pel catering de El Bulli i pels fogons del Neichel, treballa la cuina d'avantguarda amb arrels tradicionals.

També ha estat premiada l'aposta de producte de proximitat de Vicent Guimerà a l'Antic Molí d'Ulldecona, al Montsià. Guanyador del concurs jove cuiner de l'any de l'últim Fòrum Gastronòmic de Barcelona, aquest jove de 36 anys des del 2004 fa una cuina de proximitat amb productes ecològics, i ha estat reconegut pel moviment Slow Food Km 0.

Les noves dues estrelles de la guia 2017 han anat a parar a L'Escaleta de Cocentaina (Alacant), Dstage, de Madrid, Annua de San Vicente de la Barquera (Cantabria), el Cenador de Amós (Villaverde de Pontones, Cantabria) BonAmb de Xàbia (Alacant) i per part de Portugal, Il gallo d'Oro (Funchal, Madeira) i Yeatman a Vila Nova de Gaia (Porto). Hi destaca la desaparició de la guia del restaurant madrileny de Sergi Arola per tancament. Li han compensat una mica premiant la seva proposta portuguesa Lab by Sergi Arola a Sintra amb una estrella. Sis restaurants més de Portugal han estat guardonats en una edició molt bona per al país lusità.

Madrid guanya tres noves estrelles: A'barra, Gaytán i El Invernadero, el local que té el xef Rodrigo de la Calle a Collado Mediano on crea inspirant-se en el món vegetal. També a guanyen l'estrella Raúl Resino a Benicarló, el restaurant Sents d'Ontinyent, Cobo Vintage (Burgos), Baluarte (Soria), Adrián Quetglas (Palma), Argos (Port de Pollença) i el sorprenent Noor de Còrdova on Paco Morales fa una innovadora cuina andalusí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia