Un estudi constata que les empreses gironines preveuen una caiguda de la facturació del 17%

L'Observatori de Noves Tecnologies ha enquestat directius de 464 companyies

Les línies generals de l'estudi es van presentar en el darrer Fòrum de Noves Tecnologies i un any després ja hi ha resultats. El treball, que es titula Anàlisi de la productivitat i la competitivitat a l'empresa gironina, no se centra només en l'ús de les noves tecnologies, sinó que fa una anàlisi acurada de la situació actual i de com el context econòmic afecta les empreses.

Segons va explicar ahir el professor d'estudis d'economia i empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i director de la investigació de l'estudi, Joan Torrent, s'ha agafat una mostra de 464 empreses de les comarques gironines, de tots els sectors i de diverses dimensions. S'ha posat de manifest que en el 95% dels casos són petites empreses i que els resultats disten molt de ser optimistes. A més de la previsió de la caiguda del 17% en facturació i del 10% de la productivitat, es posa de manifest que només un 20% de les empreses fan un ús «avançat» de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC). Torrent especifica que en aquest cas s'entén per «avançat» que una empresa estigui connectada a internet, disposi de plana web pròpia i faci comerç electrònic, per comprar o vendre.

L'estudi que s'ha elaborat també posa de manifest que un 80% de les empreses perceben l'actual situació econòmica com a «molt o força desfavorable» i un 60% mantenen que el principal problema són les restriccions que hi ha de finançament. En un 60% dels casos també consideren un problema els tràmits amb l'administració que s'han de fer. L'apartat de recerca i desenvolupament, en canvi, no preocupa gaire en aquests moments els empresaris, segons va indicar Torrent. «Només un 4% diuen que han de fer més recerca i desenvolupament», va destacar.

Model «inadequat»

L'investigador Joan Torrent considera que la caiguda del 10% de la productivitat es deu al fet que «un 80% de les empreses tenen un model de creixement inadequat». Per Torrent, cal «fer un ús adequat de les noves tecnologies, una aposta per una formació adequada i continuada dels treballadors i noves formes d'organització que permetin la flexibilitat».

«Ens hem d'oblidar del Girona rai i tot s'ha de capgirar com un mitjó. S'ha de pensar que hi ha molta feina a fer en lideratge, tecnologia, implicació de tots els agents en el foment del creixement, més connexió entre empreses i universitat i una formació adequada», remarca Torrent. Els resultats es publicaran en un llibre, que es vol que serveixi per intentar buscar solucions i trobar un camí adequat per sortir de la crisi.

Les noves tecnologies

En el Fòrum de Noves Tecnologies, organitzat per l'associació de noves tecnologies Aenteg, que es va fer ahir a l'hotel Carlemany de Girona, hi van participar experts destacats del sector. El director general de Microsoft a Catalunya, Carles Grau, va manifestar la necessitat de fer ús de les TIC com a vehicle de competitivitat i va fer un repàs de l'experiència d'aquesta empresa. En la jornada també hi va participar Enric Colet, llicenciat en ciències empresarials i màster en direcció d'empreses per Esade, i es va fer un col·loqui sobre com es poden millorar els negocis de les petites i mitjanes empreses amb les TIC i com poden afectar aspectes com ara l'eficiència, l'agilitat, la productivitat, les despeses, les vendes i la competitivitat. La inauguració del fòrum va anar a càrrec del president d'Aenteg, Joan Ribas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.