L'art misteriós de les sabates penjades als fils elèctrics arriba a Tarragona

Es tracta de la forma d'expressió artística «shoefiti», un joc de paraules en anglès que combina els mots «sabata» i «grafit»

No és una moda. Ja fa temps que a les grans capitals del món es poden veure sabates lligades pels cordons i penjades als cables de l'electricitat que van de banda a banda de molts carrers. Això esdevé una expressió artística urbana que es practica, igual que el grafit, des de la clandestinitat i sense gaires manifestacions públiques sobre l'autoria. A la ciutat de Tarragona sí que és nou. En els darrers dies els vianants s'han quedat sorpresos en veure que el calçat, a més de xafar el terra, s'enlaira als fils elèctrics. Són diversos els carrers que presenten la silueta de parells de sabates i sabatilles esportives, sobretot en carrers cèntrics com ara el Comte de Rius, l'Estanislau Figueres, el Ramón y Cajal i l'avinguda Maria Cristina, entre molts altres.

Aquesta pràctica que consisteix a penjar sabates de tota mena en cables telefònics i de la llum es coneix com a shoefiti, una paraula que neix de combinar els mots anglesos shoe (‘sabata') i graffiti (‘grafit'), i que va néixer als Estats Units.

Des de la seva implantació a les grans capitals europees, aquesta nova forma d'expressió artística urbana han generat moltes llegendes. S'ha vist només com una simple bretolada, com una falta de civisme o, tot el contrari, com una forma d'art o com un moviment urbà envoltat de misteri. Algunes de les interpretacions que es donen a aquest moviment apunten que el shoefiti és un codi secret de les bandes de carrer per marcar un territori o per senyalitzar els punts de venda de droga (tal com advertia un ban que va emetre, l'any 2003, l'Ajuntament de Los Angeles, als Estats Units).

Tesis sinistres

Fins i tot, en algunes grans ciutats europees s'esmenten tesis més sinistres amb referència a les sabates penjades en un cable: que simbolitzen el trofeu per un assassinat de la màfia succeït en aquell carrer. Altres interpretacions més senzilles indiquen que aquesta pràctica es fa per celebrar la fi del curs acadèmic, per anunciar un matrimoni o per comunicar altres notícies al barri.

De fet, a través d'internet es poden trobar tantes interpretacions com sabates hi ha penjades en els cables elèctrics d'arreu del món. A Tarragona, ningú n'assumeix l'autoria, de moment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.