plaça major

La Carta de la Terra

Explicita una responsabilitat universal davant la vida i davant les futures generacions

La Carta de la Terra és una declaració internacional que va ser promoguda per l'ONU i aprovada per la Unesco l'any 2003, com a un instrument de la dècada d'educació per la sostenibilitat. Va ser el resultat d'un procés participatiu intercultural de milers de persones i centenars d'organitzacions d'arreu del món.

La Declaració Universal dels Drets Humans és un document bàsic i una guia per a la consciència de les persones, però presenta un ésser humà acòsmic, individual, aïllat del seu context, i una visió mecanicista de la realitat. La forma d'entendre el món ha evolucionat i la visió sistèmica d'un món en interrelació ha fet necessari un nou document. La Carta de la Terra parla no només de drets, sinó també de deures. Explicita una responsabilitat universal davant la vida i davant les futures generacions, i ens ajuda a passar d'un egocentrisme a un ecocentrisme. La sostenibilitat s'ha entès com un procés que contenia tres aspectes: el social, l'ecològic i l'econòmic. La Carta de la Terra els inclou, però també hi afegeix l'aspecte cultural, la visió del món que ens dóna identitat i ens fa ser com som. Ens fa veure també la necessitat de respectar i fins i tot d'intentar entendre les altres cosmovisions que tenen les diferents cultures del món.

Submergiu-vos en el text i llegiu-lo amb calma. Són unes pàgines que mostren l'amor i el compromís social que l'ésser humà pot arribar a tenir per la seva llar. Per tal que feu un tast de la Carta de la Terra, n'adjunto uns fragments: «Ens trobem davant d'un moment crític en la història de la Terra, un moment en el qual la humanitat ha d'escollir el seu futur. A mesura que el món es fa més interdependent i fràgil, el futur presenta alhora grans riscos i grans promeses. Per continuar avançant hem de reconèixer que, enmig d'una magnífica diversitat de cultures i formes de vida, som una sola família humana i una sola comunitat de la Terra amb un destí comú. Hem d'adonar-nos que, una vegada satisfetes les necessitats bàsiques, el desenvolupament humà significa primordialment ser més, no tenir més. Disposem del coneixement i la tecnologia per proveir tothom i per reduir els impactes sobre el medi ambient. L'emergència d'una societat civil global està creant noves oportunitats per construir un món democràtic i humà [...] Que el nostre sigui un temps que es recordi pel despertar a una nova reverència a la vida, la ferma resolució a aconseguir la sostenibilitat, i l'acceleració en la lluita per la justícia, la pau i la joiosa celebració de la vida.»

(*) Amigues i Amics de la Unesco de Tortosa-FCACU

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.