Neix una xarxa social dedicada a la difusió de la creació multimèdia

Els seus promotors són els creadors dels videolits, una proposta que combina text literari i imatge

Els artistes reusencs Aleix Cort i Cori Pedrola, promotors del PAC, van engegar l'any 2004 el projecte de creació de videolits, unes càpsules audiovisuals de curta durada creades a partir d'un text literari. Una animació del poema cal·ligrama Formigues, de Joan Salvat Papasseit, que va dur a terme Pedrola, i un treball de Cort basat en poemes i escrits dels germans Gabriel Ferrater i Joan Ferraté, van ser dels primers videolits que van crear. El projecte va aconseguir un ajut de l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural, que va permetre als promotors de la iniciativa treballar en tres línies: creació, difusió i formació.

Precisament en la faceta pedagògica, els videolits van trobar de seguida les complicitats del món de l'ensenyament, concretament de l'IES Baix Camp de Reus i el professor Germà López, que va permetre presentar, per Sant Jordi del 2008, els primers videolits creats per alumnes del centre. Aquell mateix any, l'Institut de Ciències de l'Educació va organitzar el seminari La paraula pixelada, en què els creadors dels videolits van aconseguir implicar en el projecte professors de diferents matèries (llengua i literatura, plàstica, tecnologia, informàtica i idiomes), que el van desenvolupar als IES Narcís Oller de Valls, Julio Antonio de Móra d'Ebre i Gabriel Ferrater de Reus. «Van quedar molt contents amb l'experiència. El videolit és una forma molt atractiva d'interessar i implicar els alumnes en la literatura a través del llenguatge audiovisual», comenta Pedrola. «És també una metodologia d'aprenentatge actiu a través d'un projecte de creació», apunta Cort. A Videolit.org es pot comprovar l'originalitat de les creacions dels alumnes dels instituts sobre textos de Rosa Leveroni, Miguel Hernández o Joan Maragall, entre altres escriptors.

Després de la participació en diversos fòrums i la col·laboració amb instàncies com ara l'aula d'audiovisual de la Universitat Rovira Virgili, els festivals de curtmetratges de Cambrils-Reus i Tarragona, el Festival de Poesia de Reus, Hermeneia (grup de recerca internacional sobre literatura digital), el Museu d'Art Modern de Tarragona, l'Escola d'Art i Disseny de Reus o la Universitat Oberta de Catalunya, Pedrola i Cort van considerar que el projecte era prou madur per ampliar-lo i difondre'l a través d'una xarxa social pròpia. Així, a finals de desembre, i gràcies a un ajut de la Institució de les Lletres Catalanes, el col·lectiu PAC es va ampliar amb la incorporació de Toni García, enginyer tècnic informàtic i músic, i va crear Videolit.org, un projecte adreçat a totes aquelles persones interessades en la creació multimèdia. «La xarxa és transversal i multidisciplinària perquè explora els límits de l'art a través de les noves tecnologies. Recupera la paraula en el procés artístic i estableix un feed-back enriquidor entre creadors de diverses disciplines», expliquen.

Videolit.org, doncs, no tan sols guarda videolits de creació pròpia (o els que van fer els alumnes) o els que captura a la xarxa, sinó que ofereix altres activitats, com per exemple afegir nous amics per poder compartir recursos (vídeos, planes, blocs...), publicar blocs propis o compartir vídeos que els seus membres troben per internet a les principal pàgines de video hosting (You Tube, Metacafe o Vimeo). «La beca ja s'ha acabat i ara estem omplint la xarxa de continguts per divulgar-la entre els artistes i escriptors. Volem que hi trobin una plataforma de difusió de la pròpia obra i, alhora, múltiples possibilitats de poder col·laborar entre ells.» El PAC tampoc no oblida el vessant educatiu dels videolits. Per això manté converses amb la direcció general d'Ordenació i Innovació Educativa per procurar una millor articulació del professorat en la introducció del videolit als centres d'ensenyament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.