El Maresme pacta una reducció de peatges a la C-32, però només al sud de la comarca

La proposta inclou rebaixes del 25% per a un mínim de setze viatges al mes només a les barreres de Vilassar de Dalt

Ni el 20% d'estalvi en els vehicles que fessin un mínim de setze viatges al mes en dies laborables per la C-32 plantejat en un primer moment pel Departament de Política Territorial, ni el màxim del 60% proposat per CiU fa només dos dies. Ahir, en un acte d'unitat política, el govern del Consell Comarcal del Maresme va fer pública la proposta que ha consensuat amb la Generalitat per aplicar aquest any les primeres rebaixes a l'autopista. Es tracta d'un 25% menys de peatge per a aquells conductors amb una recurrència no inferior als setze viatges mensuals en dies feiners. En els altres dos criteris d'estalvi es mantenen els percentatges de reducció: un 20% menys per a vehicles amb tres o més ocupants i un 20% menys per a cotxes que contaminin poc. En total, a partir del segon semestre d'aquest any un maresmenc es pot estalviar fins a un 65% del peatge de l'autopista sempre que compleixi les tres condicions.

Tot i això, la rebaixa àmpliament discutida només tindrà efecte en les barreres que la via ràpida té a Vilassar de Dalt. Al peatge d'Arenys de Mar i al de Santa Susanna no hi haurà els descomptes immediats, fet que ja s'ha començat a interpretar en alguns municipis del nord del Maresme com un greuge comparatiu.

Més rebaixa en un futur

La proposta també avança que la reducció del peatge de Vilassar de Dalt s'incrementarà en els propers dos anys fins a arribar al màxim del 85% –25% per un mínim de 16 viatges i s'arriba a un 35% si són un mínim de 24 viatges mensuals, 25% per a vehicles amb ocupació alta i 25% per a cotxes poc contaminants–. Aquestes rebaixes es poden començar a aplicar quan s'aprovi definitivament l'estudi informatiu de la ronda del Baix Maresme, la nova via que ha de substituir la carretera N-II. Igualment, quan es comencin a executar les obres de la nova carretera i fins a la seva finalització, les bonificacions per recurrència o nombre de viatges arribaran al 50% tant del peatge troncal com del lateral de Vilassar de Dalt. A més, durant les obres «s'aplicarà la gratuïtat per als trànsits interns del Maresme i una bonificació del 100% de l'import en els peatges troncals i laterals de Vilassar de Dalt per als vehicles que tinguin el seu origen i destí al Maresme».

Les posicions polítiques

La moció del nou document de mobilitat del Maresme es va votar ahir per urgència en el ple del Consell Comarcal. Els grups que integren el govern, PSC, CiU i ERC, van defensar la validesa del pacte com a millor opció, aconseguida després de mesos de negociacions, i van assegurar que es tractava d'un primer pas en ferm per millorar tots els aspectes vinculats amb la mobilitat, i no tan sols el relacionat amb les bonificacions a la C-32. Des d'ERC, el vicepresident comarcal, Andreu Francisco, va recordar que l'aprovació del document era «un exercici de responsabilitat», i va retreure a ICV-EUiA el seu vot negatiu. El conseller ecosocialista Xavier Serra va basar la posició de la seva formació, entre altres arguments, en el fet que el document no recollia propostes viables que no partissin de l'ampliació i la construcció de noves infraestructures. Pel PP, José Manuel López va lloar la tasca feta des de la comissió de mobilitat del Consell, però no va combregar amb el cent per cent de les propostes incloses i es va abstenir.

Jaume Borrell, de CiU, va insistir que s'han posat les bases del debat, però que encara queden molts aspectes a resoldre, «en especial a l'Alt Maresme», i Tomàs Esteban, del PSC, va qualificar la jornada d'històrica i va recordar que el camí recorregut fins ara «va més enllà de la millora de les carreteres, perquè engloba tot l'àmbit de la mobilitat i fomenta una transformació impensable fa uns anys».

No aplicar el 30%

En el marc de les millores per a la mobilitat al Maresme apareix la no-aplicació temporal de l'augment del 30% en el peatge de la C-32 a Santa Susanna previst quan s'inauguri el nou tram de l'autopista entre Palafolls i Tordera, que s'ha de posar en marxa a final de juny. En aquest cas, els usuaris amb origen o destinació a Malgrat de Mar, Tordera o Palafolls i que enllacin amb la via per l'enllaç 130, corresponent al peatge, no hauran de pagar la puja pactada per fer front a les obres de perllongament de l'autopista fins a Lloret de Mar. De fet, alcaldes de la zona afectada, com és el cas de Joan Carles Garcia (CiU), de Tordera, i Valentí Agustí (PSC), de Palafolls, havien criticat l'anunci de l'augment del peatge en considerar que es tractava d'una mesura que perjudicava greument els seus ciutadans. Fins i tot aquests municipis es van plantejar dur a terme algun tipus de mobilització per evitar que es fes efectiu l'augment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.