Una bona anyada per a la narrativa gironina, amb qualitat i diversitat

Cortadellas, Esponellà, Cantalozella, Muntada, Pagès i Sala aposten per la novel·la des de diferents perspectives

A nivell català, la disputa en el rànquing de vendes estarà avui protagonitzada per autors com ara Xavier Bosch (Se sabrà tot, premi Sant Jordi), Màrius Carol (L'home dels pijames de seda, premi Bertrana), Ferran Torrent (Bulevard dels francesos), Emili Teixidor (Els convidats), Empar Moliner (No hi ha terceres persones), Quim Monzó (Esplendor i glòria de la Internacional Papanates), Vicenç Villatotoro (Tenim un nom, premi Ramon Llull) i Llucia Ramis (Egosurfing, premi Josep Pla). En tot cas, no es preveu un gran triomfador molt destacat sobre la resta, com tampoc no passa amb la literatura internacional, en què no està previst un nou efecte Larsson, tot i que el suec continuarà guanyant algunes batalles després de mort. El seu llegat, però, es nota en títols com ara L'hipnotitzador, de Lars Kepler, un àlies larsonià que, de fet, amaga un matrimoni d'escriptors suecs. Entre els autors internacionals també destaquen noms com ara Paul Auster (Invisible), David Grossman (Tota una vida) i Roberto Bolaño, amb la seva novel·la inèdita El tercer Reich, recuperada ara per Anagrama.

Pel que fa als autors espanyols, noms com ara Arturo Pérez-Reverte (El asedio) i Enrique Vila-Matas (Dublinesca) es preveu que surtin també avui ben destacats entre els títols més venuts de ficció a tot Catalunya.

Reals com la vida

Tornant a les comarques gironines, l'advocat Carles Monguilod (Vint-i-cinc anys i un dia) i la periodista Clàudia Pujol, inspirant-se en casos reals del forense Narcís Bardalet (En l'escena del crim), han fet dues interessants incursions en la no ficció vinculada al món del crim i de la justícia. També destaquen uns quants autors que estan treballant en el món de les lletres infantils: Dolors Garcia Cornellà està ara ben acompanyada per Carles Sala (Tramuntana a la granja!, premi Barcanova) i Maria Mercè Roca (L'extraordinària història d'en Fum, el gat que un dia va volar).

Els nostres veïns de la Catalunya del Nord són sempre ben rebuts aquí, gairebé com si fossin de casa: Joan-Daniel Bezsonoff, premi Casero 2003, voltarà avui per la Rambla de Girona per signar exemplars del seu últim llibre, Un país de butxaca, i Joan-Lluís Lluís aporta a la diada els seus singulars i divertits exercicis d'estil, amb inesperada dimensió cassanenca inclosa: Xocolata desfeta.

Entre les últimes novetats en castellà amb accent gironí hi ha No es tan fácil llevar bragas, la segona novel·la de l'escriptora Ana Manrique (l'Escala, 1964) i En el tren, primera novel·la del periodista i escriptor argentí Roberto Matías Crowder, resident a Girona. També l'escriptor saltenc Frederic Mayol presenta la seva primera novel·la per a adults, El mundo en una botella, mentre arriba a les llibreries el seu segon llibre juvenil, Selva de tenebres.

Tot apunta que aquest Sant Jordi triomfaran els llibres que tinguin a veure amb el Barça. Una bona aposta pot ser Tres pedres d'or i altres contes, el llibre de Josep Maria Fonalleras basat en la infància de Pep Guardiola.

Rambla amunt, Rambla avall

La Rambla de Girona es tornarà a convertir avui en el passeig dels escriptors, que durant tota la jornada aniran voltant de parada en parada, signant llibres i confraternitzant amb els seus lectors reals o potencials. Avui aniran Rambla amunt, Rambla avall, escriptors com ara Núria Esponellà, Xavier Cortadellas, Assumpció Cantalozella, Maria Mercè Roca, Josep Maria Fonalleras, Josep Campmajó, Lluís Muntada, Miquel Fañanàs, Joan-Daniel Bezsonoff, Consol Vidal, Anna Carreras, Clàudia Pujol, Frederic Mayol, Dolors Garcia Cornellà i, entre altres autors, el conseller i exalcalde Joaquim Nadal, amb els seus Moments de Girona. Una altra consellera del govern català, Marina Geli, no promocionarà cap llibre, però sí que participarà en la lectura continuada de l'obra de Josep Pla Girona, un llibre de records, que tindrà lloc durant tota la diada al Teatre Municipal de Palafrugell.

A Santa Coloma de Farners tindrà lloc una lectura pública, en aquest cas de 12 hores i dedicada a Espriu i Vinyoli.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.