Pep Cruz: «‘Natale in casa Cupiello' és l'Eduardo di Filippo més català»

Una companyia de teatre napolitana presenta la comèdia d'Eduardo di Filippo Natale in casa Cupiello a la Biblioteca de Catalunya fins al 14 de març. Tot i que l'estrena sigui demà, ahir ja van començar les prèvies per adaptar al nou espai la coproducció estrenada divendres passat al Teatre Fortuny de Reus (CAER). Per Pep Cruz, que celebra el gust pel teatre artesanal de Broggi (amb qui es va meravellar arran de la producció d'Antígona, ja que «quan hi ha un èxit és més fàcil enamorar-se»), aquesta peça «és l'Eduardo di Filippo més català».

L'obra és una coproducció entre la companyia La Perla29 i el Centre d'Arts Escèniques de Reus. El CAER, tot i que ha potenciat una línia de teatre no gestual amb la nova direcció de Cèsar Compte, manté peces amb una forta càrrega textual com la de De Filippo. Aquest dramaturg és una referència del seu Nàpols natal, amb uns textos que reproduïa les escenes quotidianes amb una dosi d'humor i trobant un text proper i culte alhora. Com recorda l'actor Ramon Vila, De Filippo explicava «que la família que retrata l'obra la coneixia».

Natale... situa l'espectador en la nit abans de Nadal, mentre una família napolitana que li costa arribar a fi de mes prepara les festes. El teòric pare de família només es preocupa del pessebre, i en canvi la mare intenta apaivagar les diferències entre germans i sobrevinguts. En els canvis d'escena, els actors trenquen la quarta paret i interrelacionen amb el públic en italià. Bruno Oro, de família napolitana, és el fill espavilat de la família.

La Perla29 s'acomiada de la Biblioteca de Catalunya

És l'última temporada de la companyia La Perla29 a la Biblioteca de Catalunya. Després de cinc anys (des que al 2004 van temptar la sort amb un Molière a una de les ales de la biblioteca), l'estructura de la companyia s'ha fet massa gran i ja no hi cap a la Biblioteca. Com ja va informar recentment aquest diari, Oriol Broggi planteja trobar un espai de dimensions notables per habilitar-hi un teatre, un espai que serà de lloguer i que confia a comptar amb el suport municipal i de la Generalitat, tot i que no demana un espai públic: «Entenem que és l'hora d'assumir riscos.» El més previsible és que la nau de la biblioteca continuï programant teatre. L'espai s'ha visualitzat a la cartellera gràcies a les ofertes del Grec i sobretot als títols de La Perla29.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.