Cultura

Mor als 61 anys la cantant Mari Trini

Música

María Trinidad Pérez de Miravete Mille, més coneguda de manera artística com Mari Trini, va morir aquest dilluns a la nit, als 61 anys, després d'una llarga malaltia, a l'hospital Morales Meseguer de Múrcia.

Nascuda a Múrcia el 12 de juliol de 1947, va ser una de les veus espanyoles més escoltades i populars d'entre els anys 60 i 90. La discografia de Mari Trini acull una infinitat de discos, més de 30 obres i 300 cançons, amb més de 10 milions de discos venuts al llarg de la seva carrera.

Ja a l'edat de 15 anys, se'n va anar a Madrid amb l'esperança de triomfar al món de la cançó. Allà va tenir la sort de conèixer el director de cinema Nicholas Ray, persona que es va encarregar de guiar-la, donant-la a conèixer a Espanya i a altres llocs, com Londres i París.

Després, es va traslladar a París, lloc on va començar la seva carrera professional, i va obtenir els seus primers resultats. Va aconseguir el seu primer contracte discogràfic amb l'EMI francesa, i va compondre fins a 12 temes en francès. Després de cinc anys de contracte, va tornar al seu lloc de naixement per provar sort en la seva terra d'origen.

A la seva arribada a Espanya, va gravar el seu primer treball en espanyol, que inclou temes d'autors com Luis Eduardo Aute, Juan Carlos Calderón i Patxi Andión, a més d'algunes composicions pròpies, però no va ser fins al següent disc, Amores que va aconseguir la verdadera fama, i es va mantenir tot un any a les llistes de vendes.

Durant els anys següents l'artista va confirmar el seu especial estil amb temes plens de bellesa i melancolia i destaquen alguns dels seus LP, com Escúchame, Ventanas, ¿Quién? i Como el rocío.

Va compaginar el seu treball a Espanya amb la gravació d'adaptacions de les seves cançons en francès. Va participar en el Festival i Mostra de la Cançó Espanyola, que l'any 1975 es va celebrar a Mallorca. Allà va estrenar temes com No te preocupes amor, cançó inclosa és el seu disc Transparencias.

L'èxit la va fer estar aproximadament mig any entre els noms supervendes de l'LP espanyol. En un dels concursos celebrats en aquell temps, Blanco y Negro, va ser classificada per personalitats de la televisió, la ràdio i el periodisme com "la millor cantant d'Espanya".

A principis de l'any 1976, la cantant va començar una gira per diversos estats de parla hispana, ja que els seus discos es van llançar en aquesta època per més de 20 països, entre els quals hi ha nacions d'Iberoamèrica. A mitjans dels 70 va començar a aproximar-se a les tendències de la música pop d'aquell moment. El 2001, va gravar un disc amb el trio Los Panchos, que va ser l'últim de la seva discografia.

L'any passat, als Premis 8 de març 2008 de la Regió de Múrcia, l'artista va ser reconeguda amb el de la Dona Murciana, en reconeixement per distingir-se de manera eminent en qualsevol àmbit de la vida social, cultural, política o econòmica. Aquell dia va dir que estava feliç i contenta, perquè "significa molt, però queda molt camí per fer".

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.