Cultura

La ‘cole' de Junceda

La Sala Rovira treu a la llum el fons privat de dibuixos d'altres creadors amics que el dibuixant va conservar durant la seva vida

L'arxiu
de Junceda és
a la Biblioteca
de Catalunya, pendent
de taxació

Fruit de l'amistat i l'intercanvi entre col·legues, el dibuixant i il·lustrador Joan G-Junceda (1881-1948) va aplegar al llarg de la seva vida una notable col·lecció de dibuixos de molts dels seus coetanis. En la biografia escrita per Pere Prat el 1957, Junceda, home exemplar, s'explica que el dibuixant estava molt satisfet del que anomenava “la meva col”, és a dir, la seva petita col·lecció de dibuixos i olis.

Ara, les nétes del dibuixant han tret a la llum i a la venda el gruix més important de la col·lecció de Junceda, 55 dibuixos, que s'exposen a la Sala Rovira de Barcelona. És una mostra totalment inèdita que acosta el públic als aspectes més íntims del que va ser col·laborador habitual de revistes com ara Papitu, Cu-Cut! i Patufet i il·lustrador de les Historietes exemplars, de Folch i Torres.

Només a tall de presentació, la mostra inclou una raresa del mateix Junceda, un dels pocs dibuixos signats amb el pseudònim de Jafet, en el primitiu Papitu de principis del segle XX. L'amistat de Junceda amb Lola Anglada queda representada per alguns dibuixos que la il·lustradora va regalar-li, alguns dels quals són dedicats. En la mostra també es poden veure cartes bellament il·lustrades de la il·lustradora a Junceda.

Altres dibuixants col·legues de Junceda com ara D'Ivori (pare d'en Cesc), Apa, Castanys, Opisso i Llaverías també estan presents en aquesta mostra. D'Apa surt també a la venda un curiós oli, en què retrata un Junceda assegut en una butaca amb una mena d'àngel inspirador a sobre. Un fotografia mostra el dibuixant assegut a la sala de casa seva amb aquest quadre.

Junceda també havia col·leccionat dibuixos de pintors tan importants com Isidre Nonell i Francesc Gimeno, del qual s'exhibeix a la Rovira un magnífic autoretrat.

L'arxiu documental de Junceda, en canvi, es troba en aquests moments a la Biblioteca de Catalunya, que està efectuant la classificació i taxació dels documents.

Junceda i el seu entorn artístic.

sala rovira. rambla catalunya, 62. barcelona. fins al 28/5.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.