cultura

Preparats per córrer

Txarango, un grup del Ripollès que suma centenars de milers de reproduccions de les seves cançons a la xarxa, estrena disc a l'Apolo amb entrades exhaurides

“De més joves, agafàvem la guitarra i fèiem autoestop fins als pobles de la Costa Brava”

El nou exemple de com triomfar per mitjà d'internet s'anomena Txarango. Dues de les seves cançons sumen 10.000 reproduccions al seu web, 100.000 més a Youtube i 25.000 a Myspace, i, avui, desafiant fins i tot una semifinal de Champions, presenten un primer disc a l'Apolo de Barcelona amb les entrades ja exhaurides. “Sovint pensem que és impossible que tot ens estigui anant tan bé”, admet el grup, que, tot i ser del Ripollès, no té “cap problema” que se l'encaixoni en l'escena del mestissatge a Barcelona. “Nosaltres som de més a prop!”, ironitzen. “Pensa que bona part de la gent d'aquesta escena ve de França o l'Argentina!”. La seva fusió de músiques calentes com ara el reggae o la salsa revela quins són els seus referents.

La història de Txarango té els orígens al carrer Còdol del barri Gòtic de Barcelona, on Alguer Miquel (veu), Marcel Lázar (guitarra i veu) i Sergi Carbonell (piano i veu), tres estudiants de Ribes de Freser i Sant Joan de les Abadesses, compartien pis. “Tota la vida havíem fet coses plegats, però fa un any i mig ens vam trobar en un punt d'inflexió: o anàvem a totes per aquest projecte i el convertíem en la prioritat número u de les nostres vides, o deixàvem de marejar la perdiu amb
històries diverses.” Els Txarango, doncs, estaven “preparats per córrer” i de seguida van comprovar l'empatia que despertaven les seves cançons. “El nostre primer concert, a Ripoll, va ser brutal. Només teníem dues cançons penjades al web i vam omplir a vessar. El públic venia fins i tot pintat com nosaltres ho havíem fet en les fotos de promoció.” Setze mesos, cinquanta concerts i 40.000 espectadors després, Txarango (grans admiradors de la manera d'autogestionar-se de La Pegatina, últim grup de patxanga que va revolucionar la xarxa) han acabat de publicar Benvinguts al llarg viatge (Discmedi), un disc que recorre a l'imaginari del món del circ. “Il·lustra molt bé el que volíem dir amb aquestes cançons. Vivim en una societat cada cop més estressada, i cal viure la vida i aprofitar el moment. El circ, amb tota aquesta gent que s'organitza en equip i viatja de poble en poble, és l'exemple de com fascinar-se per tot això”, expliquen. “De més joves, per vacances, ja agafàvem la guitarra, anàvem fent autoestop fins a la Costa Brava i tocàvem pels pobles”, afegeixen.

Txarango, a banda d'avui, també actuarà divendres a la Cellera de Ter, el dia 26 a Lleida i
el 28 a Martorell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.