Política

Botifarra municipal a la botifarrada sobiranista

L'Ajuntament de Barcelona denega a Sant Andreu Decideix el suport logístic per a un dinar

Al·lega que es tracta d'un "acte polític" fora de campanya electoral

Els organitzadors de la consulta de l'11-A critiquen que Hereu els obviï i instal·li una pantalla per al mundial

Comença un dur estira-i-arronsa entre Barcelona Decideix i l'Ajuntament. Una batalla que pot durar mesos i anar-se enverinant si res no canvia. La posició de Jordi Hereu de negar-se a donar suport a la consulta popular sobre la independència, tot i proclamar que l'Ajuntament "respecta" aquesta iniciativa, ja ha desembocat en un primer conflicte concret: la botifarrada popular que Sant Andreu Decideix prepara per a aquest dissabte s'haurà de fer sense cap suport logístic municipal.

El districte ha denegat les taules, cadires i lavabos portàtils i, "el que és més important, la presa de llum", subratlla Anna Arqué, portaveu de Barcelona Decideix. L'acte, preparat als jardins de Can Fabra, s'haurà de fer amb cubells amb gel per suplir les neveres de les begudes i amb un generador per posar música.

Segons explica Sant Andreu Decideix , el tècnic municipal que gestiona la seva sol·licitud de suport logístic els ha respost que es tracta d'un acte "clarament polític", i l'Ajuntament no dóna suport a actes polítics fora de campanya electoral. "Mai es proporciona material per a cap acte polític, convoqui qui convoqui", confirmen els portaveus oficials del districte, que neguen que s'hagi posat "cap trava" a la botifarrada.

Els organitzadors discrepen d'aquesta lectura de l'acte que fa el districte, que "considera la botifarrada de Sant Andreu Decideix, plataforma d'una trentena d'entitats, comparable amb qualsevol acte organitzat per un partit polític".

I això no és tot. Hi ha una guerra de cartells amb la Guàrdia Urbana. Sant Andreu Decideix admet que inicialment es van posar cartells anunciant la botifarrada en façanes, punts on no està permès. "Ho fa tothom i mai ningú diu res, però ja els vam retirar quan ens van enviar el requeriment per fer-ho", afirma Rosa Maria Bayà, de l'entitat andreuenca. Però la batalla no es va acabar: aquest dimecres a la tarda, un membr de Sant Andreu Decideix va veure dos agents de la Guàrdia Urbana arrencant cartells de la botifarrada penjats a l'entrada de botigues, no ens les façanes.

"Teníem el permís verbal dels botiguers, i això no està prohibit, a banda que només arrencaven els nostres cartells i no els altres", afegeix Bayà. Seguint la mateixa versió, els agents van al·legar que tenien instruccions de retirar "tota publicitat relacionada amb la botifarrada".

Aquesta tarda, representants de Sant Andreu Decideix s'han reunit amb l'intendent de la Guàrdia Urbana. Els ha explicat la normativa "a fi i efecte que procedeixin a retirar els cartells mal col·locats" abans que s'acabi el termini de 48 hores que els han donat per estalviar-se la multa, segon els portaveus municipals.

Silenci administratiu per a l'11-A, pantalla per a la selecció

Totes les mocions o declaracions que ERC ha portat al ple per intentar donar suport a les consultes populars, de manera directa o indirecta, han estat votades negativament pel PSC. I aquesta és la posició de la qual no es pensa moure Jordi Hereu, segons fonts municipals i sense més detalls.

La carta que Barcelona Decideix va enviar a l'alcalde el 16 de juny, en què se li demanava una trobada per "explorar vies de col·laboració" i explicar-li que preparen una consulta per "fomentar la participació" i que no pretenen "incidir en el signe del vot", no ha estat resposta. "Silenci administratiu", indiquen fonts de Barcelona Decideix.

Aquesta actitud de l'Ajuntament, unida a la decisió recent d'alcaldia d'instal·lar una pantalla gegant a la plaça Espanya per veure el partit d'Espanya contra Holanda, ha encès els ànims dels organitzadors de la consulta de l'11-A de l'any que ve. "L'Ajuntament es gasta els diners en coses com ara la instal·lació d'una pantalla gegant per al seguiment del mundial i, en canvi, nega l'ajut a 250 entitats que volen fer un acte cívic", critiquen en un comunicat.

"Ens agradaria que l'alcalde de Barcelona ens expliqués amb claredat per què considera que no pertoca donar suport a una consulta democràtica sol·licitada per 225 entitats, quan s'han dedicat recursos considerables a altres consultes que la ciutadania no havia demanat", etziben.

A més assenyalen la contradicció entre aquesta negativa i el fet que els deixin locals de centres cívics per a les reunions de treball i el suport a la consulta expressat pel ple del districte de Gràcia. ERC va portar-hi una proposició que instava l'Ajuntament a cedir espais per a la votació de l'11-A si ho sol·licitaven un 10% de les entitats registrades a Gràcia. Hi van votar a favor els consellers de districte de CiU i ERC (6 més 3), els 2 d'ICV es van abstenir, i el PSC (5) i el PP (2) hi van votar en contra. Tanmateix, aquesta votació pot no tenir cap efecte, ja que la competència per cedir locals municipals és de l'alcalde.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia