Política

Laporta, Tena i Bertran invoquen l'esperit de Solidaritat Catalana

Proposen a tots els partits que volen un estat propi una gran coalició, com la de Macià i Cambó l'any 1907

L'objectiu és proclamar la independència i després sotmetre-la a referèndum

Creen una web per impulsar el projecte amb comissions locals, com s'ha fet amb la consulta

Tots junts en una gran coalició, com van fer els polítics catalans de 1907, des Francesc Macià fins a Francesc Cambó amb Solidaritat Catalana. És la proposta de Joan Laporta, Alfons López Tena i Uriel Bertran, feta pública aquest dimarts i adreçada a "tots els partits que en algun moment han apostat per l'Estat propi".

Finalment, Laporta no aposta per una unió al 50% amb Reagrupament, tot i que el partit de Joan Carretero és una de les formacions convidada explícitament a adherir-se a Solidaritat Catalana per la Independència. Rcat hi ha estat convidada, igual que CiU, ERC i fins i tot ICV, a més de totes les plataformes ciutadanes i grups sobiranistes de qualsevol tipus. "Fem una crida als partits, però sobretot als seus militants i als ciutadans", han puntualitzat.

Qui ho liderarà? "Dependrà de qui s'hi adhereixi, però cap de nosaltres serà un obstacle per al projecte, i jo no tinc cap aspiració personal", ha assegurat Joan Laporta. Uriel Bertran ha insistit en la mateixa idea perquè, segons el seu punt de vista, "es tracta d' un projecte històric que ha de repetir un moment històric", el d'aquella Solidaritat catalana engendrada el gener de 1906 i que va tenir un èxit electoral "esclatant" en les eleccions de 1907. "En aquell moment va ser per aconseguir l'autonomia i ara ha de ser per la independència", ha anunciat Bertran.

Els impulsors del projecte no volen ni parlar de la possibilitat que els grans partits, CDC, UDC, ERC, ICV, no s'hi afegeixin: saben que és difícil, però no volen tancar cap porta. "Els hem enviat la proposta, i ara cal generositat, responsabilitat i intel·ligència", ha recordat Laporta.

La crida s'adreça també al territori, a la gent, seguint el model de la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, que ha donat bons resultats. Per això han habilitat la web solidaritatcatalana.cat, a través de la qual tothom pot adherir-se a la proposta a títol individual. La idea és muntar comissions locals que impulsin el projecte des de baix.

Proclamació unilateral d'independència

Els impulsors de Solidaritat Catalana per la Independència proclamen que han bastit el seu projecte sobre tres pilars: l'èxit de les consultes populars sobiranistes, la manifestació multitudinària del 10-J i el rebuig de les dues fórmules legals presentades per López Tena i Bertran al Parlament per organitzar un referèndum o una consulta no referendària però oficial sobre la independència.

Aquesta última circumstància és el motor que ha portat Tena i Bertran, militants de dos partits que han bloquejat el referèndum en major o menor mesura, a l'actual projecte: una proposta que deixa de banda el referèndum previ i aposta per la declaració d'independència unilateral des del Parlament. El referèndum, en tot cas, es faria posteriorment. I és un objectiu que es marquen per a la propera legislatura, la de 2010-2014.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia