Urbanisme

URBANISME

Sabadell situa l'horitzó final de la Zona Hermètica al 2016

El govern aprova un pla d'usos que estableix un termini de cinc anys perquè els locals d'oci es traslladin al nou emplaçament de Sant Pau de Riu-sec

L'objectiu, a més de garantir el descans a Gràcia, és reduir el nombre de locals

El conflicte veïnal per les molèsties derivades de l'activitat d'oci nocturn a la Zona Hermètica ja té, com a mínim, “data de caducitat”. Serà cinc anys després que la Generalitat doni el seu vistiplau a la modificació del pla especial de regulació d'usos recreatius i de restauració al barri de Gràcia, aprovada inicialment pel govern del PSC divendres passat, i que atorga als titulars de llicències de discoteques i bars musicals un termini d'un lustre per traslladar-se a la futura zona d'oci del polígon de Sant Pau de Riu-sec, a tocar de l'aeroport.

“No és una solució immediata”, va admetre el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Carles Sánchez, però és un pas “qualitativament molt definitiu”, ja que, si la Generalitat dóna llum verd al document a final d'any o a principi del 2011, el 2016 “totes les llicències quedarien anul·lades”. Pel que fa als restaurants, podran mantenir-s'hi si opten per centrar-se en la restauració i aparquen els balls o determinats espectacles.

Volen compensacions

Des de l'Agrupació de Veïns de Gràcia, Francesc Juliana lamentava que continuaran patint cinc anys més, i va dir que els agradaria que en el futur el consistori rescabalés el barri amb algun equipament nou on ara hi ha els locals. Pel que fa als empresaris de l'Associació de Locals d'Oci de la Zona Hermètica, s'han avingut al trasllat progressiu però, per contra, haurien preferit un termini més extens. També demanen compensacions econòmiques, sobretot, per a les discoteques i bars instal·lats en locals de propietat i per als titulars de les llicències més recents –l'última es va concedir a final de l'any passat.

En la majoria de casos, l'obertura implica una alta despesa en equips de so, llums i decoració, però Sánchez va dir que “com a màxim, se'ls podrà incentivar amb la bonificació d'alguna taxa”, tot i que encara no n'han parlat. El tinent d'alcalde va argumentar que el termini de cinc anys els servirà per amortitzar la inversió feta i que és la durada habitual dels contractes d'arrendament. A més, és un temps prudencial perquè la zona alternativa de Sant Pau pugui començar a rodar.

Canvi de model

Els locals s'hauran de concentrar en un àmbit amb 40.000 m², menor a la suma dels locals actuals. Sánchez va afegir-hi que els propietaris hauran de definir el format de la nova zona i que potser alguns optaran per associar-se. En qualsevol cas, el consistori aposta per una zona d'oci adaptada a la demanda real local, com en els últims anys, i perquè quedin enrere els temps en què l'Hermètica atreia públic d'arreu de Catalunya, una situació que tensava encara més la convivència. Paral·lelament al trasllat, l'objectiu és aconseguir la reforma de l'estació de Renfe Sud per garantir un accés més directe a Sant Pau, la urbanització de voreres i la instal·lació d'enllumenat perquè l'ús del vehicle privat no sigui imprescindible per arribar a la zona.

LA FRASE

No és una solució immediata, però és un pas definitiu que per primer cop hi posem data de caducitat
Joan Carles Sánchez
TINENT D'ALCALDE D'URBANISME

LA FRASE

Fa 15 anys que patim l'Hermètica i fins que sigui fora no cantarem victòria. El trasllat es podria fer més ràpid
Francesc Juliana
PRESIDENT DE L'AV DE GRÀCIA

Menys robatoris en tota la ciutat

L'alcalde, Manuel Bustos, també va valorar ahir, després de la junta local de seguretat, els resultats “molt positius” de la campanya preventiva dels cossos policials en espais públics i eixos comercials. En conjunt, el balanç de la campanya durant els mesos de primavera i l'inici de l'estiu indica que s'ha reduït un 48% el nombre de robatoris amb força en domicilis, establiments i empreses al Centre, i un 30% en tota la ciutat. També s'ha reduït un 45% el nombre de furts i un 10% el de robatoris amb intimidació.

L'intendent en cap de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran, va recordar: “Els cossos policials no fem vacances i volem transmetre un missatge de confiança a la ciutadania, perquè el patrullatge s'incrementa a l'agost”. Bustos hi va afegir: “Les dades són positives, però mentre hi hagi un sol robatori no deixarem de treballar i no abaixarem la guàrdia”. També va reclamar col·laboració ciutadana per extremar les mesures de prevenció en el període de vacances i perquè s'avisi la policia si es detecta alguna conducta sospitosa.

En la campanya d'estiu, a més de la Policia Municipal, hi participen els Mossos d'Esquadra i, per primer cop en els últims anys, agents de la Policía Nacional, amb serveis de mediació municipals, responsables de districte o inspectors de via pública.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.