Urbanisme

urbanisme

Acaben el Firalet d'Olot després de 4 anys d'obres

La remodelació ha costat uns 2,3 milions d'euros

La transformació, que ha estat radical, s'ha convertit en tema de debat ciutadà

La circulació estarà restringida en un sola banda

Es va començar a fer el mes de setembre del 2006, i després de diversos retards en els terminis –causats, principalment, durant l'etapa de construcció de l'aparcament subterrani– i protestes dels veïns, conflictes amb els marxants del mercat setmanal, abrandats debats en el ple municipal i una despesa d'uns 2,3 milions d'euros, per fi ha quedat enllestida la reforma urbanística del passeig bisbe Guillamet, el popular Firalet d'Olot. Junt amb les intervencions al barri vell, és el projecte urbanístic més rellevant a la ciutat de les últimes dècades. I l'obra més controvertida, amb el permís de la construcció de l'arxiu i espai polivalent del puig del Roser, que ja és en la fase final.

Divisió d'opinions

El resultat fa patxoca, cosa que ja es donava per descomptat quan es va saber que el projecte el redactava l'equip d'arquitectes local Aranda, Pigem i Vilalta (RCR). Però el fet que cridi l'atenció no vol dir que agradi. El mar de lava que pretén suggerir el nou paviment d'un sol nivell –a base de peces de basalt, una part de les quals de superfície irregular, bancs i punts de llum de formes gens convencionals i un arbrat d'alzines– no ha deixat indiferent ningú i ha dividit els olotins entre admiradors i detractors de l'espai. Al costat dels ciutadans que ho elogien perquè és un fort canvi respecte al que es coneixia fins ara a Olot i s'evoca un tret tan identificatiu de la comarca com és el vulcanisme, hi ha qui ho critica per ser tan trencador. Alguns detractors fins i tot han fet una samarreta criticant l'obra.

Consideracions a part mereix el vessant funcional del nou passeig, motiu habitual d'especulacions en les tertúlies dels olotins aquests últims mesos. Però només el pas del temps podrà calibrar, per exemple, fins a quin punt el paviment irregular causarà molèsties quan s'hi camini o si caldria o no que hi hagi obstacles físics que impedeixin l'accés dels vehicles a la zona central, reservada als vianants.

Reordenació del trànsit

Quan es completin els últims retocs i s'enllesteixin les obres de reurbanització del carrer del puig del Roser, que és on es construeix l'arxiu –probablement la setmana que ve–, entrarà en funcionament la nova ordenació del trànsit del Firalet: els vehicles només podran circular per la banda de la clínica del Tura, mentre que la de l'Ajuntament estarà reservada als veïns. Quant a les parades de roba del mercat setmanal, establertes al passeig fins que el 2006 es va haver de redistribuir pels carrers de l'entorn, està previst que tornin al Firalet al setembre.

EL COST

2,3
milions d'euros
haurà estat el cost total de la urbanització, pagada per diferents administracions i els veïns.

EL TEMPS

47
mesos
és el temps que s'ha tardat a completar l'obra, comptant el temps de construcció del pàrquing.

L'ESTRENA

28.VIII.10
Al voltant d'aquesta data
està previst fer l'obertura oficial –no en diran inauguració– del passeig.

Llum verd a dues places i una zona de lleure

L'Ajuntament d'Olot ha aprovat aquesta setmana els projectes de construcció de dues places i una zona de lleure. L'obra més destacada és la de la plaça de les Monges, que es construirà al solar buit sorgit de l'enderroc d'uns edificis situats entre els carrers dels Sastres i Esglaiers. Farà uns 300 m² i, d'acord amb la pauta de les últimes intervencions al barri vell, tindrà un paviment dur. Per salvar el desnivell que hi ha, s'hi aixecarà un mur de caràcter artístic, a l'estil del que es va fer a la placeta de Campdenmàs. Té un pressupost d'uns 300.000 euros. L'altra plaça –la de ca n'Elies– es troba en una promoció privada de la carretera de Santa Coloma, a l'altura del parc Nou. Finalment, en un extrem del barri de Bonavista s'hi condicionarà un solar per al lleure, amb gespa, una pista per a jocs i una font, entre altres elements.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.