Societat

Per fi, les columnes

Les quatre columnes de Puig i Cadafalch es col·locaran a la plaça Marquès de Foronda, damunt de la Font Màgica

Després de quinze anys de litigi, finalment avui l’Ajuntament de Barcelona presentarà el projecte de restitució a Montjuïc de les quatre columnes de Puig i Cadafalch, que es podrien començar a construir de forma immediata.

El projecte l’ha redactat l’equip d’arquitectes Roselló-Santgenis per encàrrec de l’Ajuntament. Les columnes es faran de pedra artificial, que és pedra trinxada i amollada, i tindran el mateix color que la pedra de Montjuïc de què estaven fetes les originals. Es col·locaran a la plaça del Marquès de Foronda, damunt de la Font Màgica de Buïgas i sota el Palau Nacional, i presidiran frontalment l’avinguda Maria Cristina.Tindran una alçada lleugerament inferior a les originals per tal d’adaptar-se a l’entorn arquitectònic i per donar una perspectiva millor. A banda i banda de la plaça del Marquès de Foronda hi ha els palaus firals de Maria Cristina i Alfons XIII.

Per col·locar les columnes s’adaptarà el paviment i s’enjardinarà de nou la cascada més propera. Es preveu que les obres puguin quedar enllestides en set mesos i estan pressupostades en uns dos milions d’euros, segons ha pogut saber l’AVUI.

El desembre de l’any passat, el grup municipal d’ERC va condicionar el seu vot positiu als pressupostos de l’Ajuntament al fet que es concretés d’una vegada l’inici del projecte. És per aquesta raó que Enric Padrosa, president de la Xarxa d’Activitats Cíviques i Culturals, que durant set anys ha batallat per recuperar les columnes, creu que l’obra s’ha d’iniciar de manera immediata abans d’acabar l’any. Però els arquitectes autors del projecte creuen que això no serà possible perquè encara s’ha de fer el concurs per adjudicat el constructor.

Les columnes, d’estil jònic, es reconstruiran finalment sense les victòries alades que va ser l’últim motiu de conflicte entre l’Ajuntament i la Xarxa d’Entitats. Aquesta associació s’oposava a l’afegitó perquè, tot i que Puig i Cadafalch va preveure un coronament alat en el projecte original, això no es va arribar a fer mai perquè després l’arquitecte sembla que va canviar de parer perquè no li acabaven de fer el pes. “Això de les victòries alades correspon a una altra època i pensem que ara no lliga gaire. A més, les columnes ja són prou representatives de Catalunya”, va manifestar a l’AVUI Enric Padrosa, que es va mostrar molt content de posar punt final al llarg contenciós.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.