Sense - Avui

Els exconsellers de Pujol surten de l’armari

L’associació Sobirania i Justícia, impulsada per Agustí Bassols, ja aplega 800 adhesions

Agustí Bassols és republicà des que als 7 anys –coincidint amb la proclamació de la República el 1931– el seu pare li va dibuixar un rei agafant les maletes. Era Alfons XIII. I és independentista des dels 14 anys, quan el van fer fora de missa per haver parlat en català. Ara, als seus 85 anys, aquest exconseller de Justícia i de Governació dels governs de Jordi Pujol –1982-1988–, el militant més antic d’Unió Democràtica i membre encara del Consell Consultiu de la Generalitat –és dels que van avalar l’Estatut del 30 de setembre– ha decidit sortir de l’armari nacionalment parlant i impulsar l’associació Sobirania i Justícia amb l’objectiu d’afavorir les condicions socials, al costat d’altres entitats, com ara Sobirania i Progrés, El Matí i la Plataforma pel Dret de Decidir, perquè un dia des de la política es pugui convocar un referèndum d’independència.

En poques setmanes la nova entitat ha arreplegat més de 800 adhesions i avui se’n fa la presentació pública a l’Ateneu amb un altre exconseller dels governs de Jordi Pujol com a padrí, Max Cahner –fundador de CDC que el 1994 es va donar de baixa per crear Acció Catalana– , i el catedràtic d’economia Jacint Ros Hombravella –que va ser síndic de la Sindicatura de Comptes del 2000 al 2007–, a més de la periodista Patrícia Gabancho i de l’expresident del Parlament Heribert Barrera, que serà a la fila zero.

Entre els adherits hi ha un tercer exconseller de Pujol, Joan Vallvé –va coincidir amb Bassols com a secretari d’Indústria–, ara eurodiputat en substitució d’Ignasi Guardans. Tot i que no es tracta d’una associació específicament crítica amb Unió i tampoc no està limitada a membres del partit de què Bassols encara és conseller nacional, l’associació El Matí, nascuda dels crítics amb Josep Antoni Duran i Lleida, també fa costat a Sobirania i Justícia, que també ha rebut les adhesions del filòleg Antoni Maria Badia i Margarit i de l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté, a més d’altres excàrrecs de la Generalitat i una llarga llista de professionals. Els governs de Jordi Pujol no eren independentistes –tampoc ho era el president–, però –com ara– n’hi havia. I han decidit sortir de l’armari.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.