Societat

Agustí Martín no ha desaparegut

Fa gairebé un any que corre per internet un mail que alerta de la falsa desaparició d'un nen de 12 anys que suposadament va al Col·legi Alemany de Barcelona. Es tracta d'un 'hoax' o correu bola per captar adreces de correu electrònic

No se sap si Agustí Martín té 12 anys ni si realment existeix. El que sí que se sap és que cap nen amb el mateix nom no va a una escola d'Esplugues de Llobregat i, per tant, no ha desaparegut.

Així ho confirma Jordi Pérez, director d'administració del Col·legi Alemany d'Esplugues de Llobregat, arran d'un mail que fa mesos que circula alertant de la desaparició de l'Agustí.

Segons Pérez, ja fa gairebé un any que el mail circula i ara la gent n'està rebent “una segona onada” després d'uns mesos de “tranquil·litat”. El Col·legi Alemany desmenteix que tinguin cap alumne amb aquest nom i afirma que la suposada desaparició va córrer fins i tot pels passadissos del Parlament, fins que un diputat es va posar en contacte amb l'escola i la notícia es va desmentir.

Els rumors sobre l'origen d'aquest missatge fals van en diverses direccions, però totes apunten a Sud-amèrica. Sembla, segons Pérez, que el mail s'hauria generat en una classe d'informàtica a Xile, però hi ha qui també en situa l'origen a l'Argentina o Colòmbia. El Col·legi Alemany de Barcelona va rebre una nota del seu homòleg a Medellín que també desmentia la missiva electrònica.

I és que aquesta pràctica, l'enviament de mails falsos de forma massiva, ja està tipificada. Se'n diu hoax i consisteix en falsedats que corren per la xarxa amb la finalitat d'arreplegar el màxim d'adreces de correu.

Els hoax es caracteritzen, per exemple, perquè no tenen data de publicació i estan redactats de manera atemporal, són anònims i acostumen a ser morbosos, generadors de por o relacionats amb temes monetaris. Però la clau de l'engany és que tots demanen una petició de reenviament per crear una alerta o evitar simplement la mala sort.

L'objectiu final és recaptar el màxim d'adreces IP per crear bases de dades i utilitzar-les com a base de campanyes de spam o correu brossa.

El Col·legi Alemany de Barcelona ha fet saber de l'existència d'aquest correu electrònic als Mossos d'Esquadra. Tot i l'aparent il·legalitat, una pràctica com aquesta no està tipificada en el Codi Penal i per tant no es pot perseguir, segons la policia catalana.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.