Economia

Caos i violència antisistema al centre de Barcelona

Grups d'incontrolats cremen desenes de contenidors, trenquen aparadors i saquegen botigues després que els Mossos desallotgessin l'antic Banesto, on es refugiaven

Hi ha almenys 50 detinguts

El col·lectiu dels anomenats grups antisistema, que aglutina de 300 a 400 persones, va intentar rebentar ahir la vaga a Barcelona i ho va aconseguir convertint el centre de la ciutat en un caos que va deixar desenes de contenidors i papereres cremats, aparadors trencats a cops de pedra i botigues literalment saquejades. El dispositiu policial desplegat pels Mossos des de mig matí a la plaça de Catalunya i els voltants ja feia preveure un final calent i així va ser. Al matí la tensió es va concentrar davant l'antic Banco Español de Crédito de la plaça de Catalunya, ocupat des de diumenge per alguns d'aquests grups antisistema i que ahir es va convertir en la seva base d'operacions per planificar i executar els desordres al carrer. Les primeres escaramusses amb els antiavalots es van produir cap a la una del migdia, quan un grup d'encaputxats va calar foc a un cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana al carrer de Pelai i van intentar muntar barricades amb contenidors, fet que els Mossos van impedir. En veure que alguns dels violents sortien de l'antic Banesto i després s'hi tornaven a refugiar, la Policia de la Generalitat va posar els fets en coneixement del jutjat de guàrdia, tal com ja havien fet els Mossos el mateix diumenge de l'ocupació, tot i que llavors el jutge no va considerar necessari el desallotjament de l'edifici, que ahir es va convertir en la base d'operacions dels esvalotadors. Havent-ho comunicat a l'autoritat judicial, cap a les quatre de la tarda unitats de la brigada mòbil van entrar per la força a l'edifici i van identificar i detenir alguns activistes que s'havien fet forts a l'interior. Els desordres aleshores es van començar a intensificar al carrer, mentre els Mossos blindaven els accessos a l'antic banc per impedir que ningú més s'hi refugiés.

“Traïdors i venuts”

Les escaramusses entre la policia i els activistes antisistema es van anar succeint als voltants de la plaça de Catalunya i el passeig de Gràcia, on dues hores més tard era previst que finalitzés la manifestació convocada per la UGT i CCOO. Els grups antisistema ja havien deixat clar des del matí que no només no s'aliaven amb les reivindicacions d'aquests sindicats, sinó que els consideren uns “traïdors i venuts” –a l'escenari des d'on el cantant Gerard Quintana va llegir el comunicat conjunt d'UGT i CCOO hi van escriure “Hem perdut la por, la ciutat és nostra”– i llavors van intentar boicotejar la manifestació pacífica que ja baixava pel passeig de Gràcia. Els antiavalots van haver de protegir la manifestació posant un cordó de contenció a la cruïlla de la Gran Via, on els violents estaven concentrats i van continuar cremant contenidors. La manifestació va poder fer el seu curs i els violents també, però per camins separats. Mentre els vaguistes convençuts s'aplegaven pacíficament al capdavall del passeig de Gràcia, els grups violents, seguits per les furgonetes antiavalots, van recular uns metres per la Gran Via en direcció a Mataró i van baixar pel carrer Pau Claris, la plaça Urquinaona i la Via Laietana.

Assalt a la Levi's

Van deixar per allà on passaven un paisatge desolador: desenes de contenidors encesos, aparadors de bancs i establiments comercials pintats i trencats a cops de roc i botigues saquejades, com la Levi's de la Gran Via, d'on els incontrolats es van endur tots els texans i maniquís que hi havia a l'aparador. Un altre grup nombrós de provocadors es va concentrar davant la porta del Corte Inglés, que estava protegida per dos furgons dels Mossos. Un altre grup es va concentrar davant la porta de la cantonada amb el carrer Fontanella, que no estava vigilada, i van intentar obrir-la per entrar a l'interior. Gairebé ho van aconseguir, fins que un treballador va bloquejar les portes des de l'interior amb una barra metàl·lica. A coces i amb l'ajuda de tanques metàl·liques, van trencar un dels aparadors, fins que els Mossos els van dispersar i es van dirigir Via Laietana avall provocant petits incendis que van requerir la intervenció dels Bombers. Les escaramusses entre manifestants i policies es van traslladar primer a la Via Laietana i finalment la plaça de la Catedral, on hi va haver l'espetec final. Mentre els violents es defensaven llançant totxanes i pedres als Mossos, els agents responien amb trets de salva i pilotes de goma.

Molts, estrangers

Al final de tota la jornada, els Mossos van arrestar una cinquantena llarga de persones a tot Catalunya, quaranta de les quals a Barcelona. Un gruix important dels detinguts són d'origen estranger, com ara italians, portuguesos, anglesos, danesos i alemanys. Es van registrar també una setantena de ferits. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va lamentar ahir els fets i els va atribuir a una minoria violenta desvinculada dels sindicats que havien convocat la vaga.

24
hores tardarà com a mínim l'Ajuntament de Barcelona a posar la ciutat en ordre.
50
persones detingudes ahir pels Mossos a tot Catalunya, 40 dels quals a la ciutat de Barcelona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.