Medi ambient

Cadaqués, en contra de tallar la carretera del cap de Creus

El Departament de Medi Ambient proposa regular l'accés a la zona del Far i restringir-hi el trànsit

L'alcalde de Cadaqués diu que mentre sigui a l'Ajuntament no es farà perquè la carretera és municipal

L'Ajuntament de Cadaqués no pensa tancar l'accés de vehicles a la carretera que va al far del cap de Creus, tot i que el departament de Medi Ambient ho ha proposat com una de les mesures incloses en un pla d'ordenació de la punta del cap de Creus. L'alcalde del municipi altempordanès, Joan Borrell, considera que cal regular l'accés motoritzat a la zona però rebutja la proposta de tancar la carretera i instal·lar un aparcament de dissuasió a l'altura de la urbanització de s'Alqueria. Borrell és contundent i assegura que mentre governi a l'Ajuntament de Cadaqués no es tancarà la carretera perquè la carretera és municipal. “No volem cap barrera al cap de Creus”, ha dit. Tot i això, admet que aquesta no és una proposta que Medi Ambient faci a curt termini. Pel que fa a l'aparcament de dissuasió, Joan Borrell assegura que en el nou pla urbanístic que s'està tramitant no es preveurà aquest espai i, per tant, tampoc es farà.

L'oposició de l'Ajuntament a aquesta opció és unànime i tots els regidors del ple van aprovar una resolució rebutjant la proposta de Medi Ambient i així ho van fer saber al departament de la Generalitat. L'alcalde, Joan Borrell, ha explicat que la proposta que fa l'Ajuntament és que hi hagi un gran espai per aparcar a l'entrada de Cadaqués i que es creï un servei per portar els visitants a Portlligat i al cap de Creus. Però, per l'alcalde, és impensable que per exemple la gent que viu a les urbanitzacions més enllà de Portlligat no puguin entrar a casa seva. “Ens han dit que ja tindrien una targeta, però no és això”, comenta l'alcalde.

L'oposició a aquesta proposta no és només del consistori. L'hotel que hi ha al far del cap de Creus està recollint signatures en contra i tem que hagi de tancar. Precisament, dilluns s'hi farà un concert per mostrar el rebuig al projecte.

Per part seva, el Departament de Medi Ambient i Habitatge assegura que la proposta de tancar la carretera d'accés és només una de les que es fa en el pla d'ordenació de la punta del cap de Creus i que de moment només és un projecte que encara no s'ha començat a tramitat. Tot i això, Medi Ambient defensa la necessitat de protegir l'espai, que està catalogat com a reserva integral, la protecció més alta que pot tenir una zona a Catalunya. Segons un estudi que ha fet aquesta conselleria, actualment accedeixen a la zona 250.000 vehicles l'any, amb la qual cosa es calcula que visiten el parc mig milió de persones anualment. D'aquestes, només 86.000 passen per l'oficina d'informació que hi ha al far del cap de Creus. “La resta, entren al parc per qualsevol punt sense saber què trepitgen ni la importància mediambiental de la zona”, explica el director territorial de Medi Ambient a Girona, Emili Santos.

Aquest gran nombre de persones que visiten la zona es concentra bàsicament a l'estiu. De fet, Medi Ambient calcula que només a l'agost hi entren 60.000 vehicles, que acaben aparcant al marge de la carretera i entrant al parc sense cap itinerari marcat, per qualsevol lloc.

Per això, el departament va decidir fer un projecte per regular l'accés motoritzat a aquest espai, també perquè el pla especial del Parc Natural del Cap de Creus obliga a protegir l'espai i a limitar-hi l'accés. Emili Santos ha explicat que la situació actual provocarà un deteriorament de l'espai i que s'ha de fer alguna cosa per evitar-ho. “Hem d'aconseguir que la gent accedeixi al parc per un punt, marcant itineraris i un punt d'informació”. Per això, cal regular un lloc on aparquin els cotxes i limitar l'accés de vehicles que no tinguin espai per aparcar als llocs habilitats.

Una de les propostes per aconseguir això és la de tallar la carretera a partir de la urbanització de s'Alqueria, però Santos concreta que hi ha altres solucions que es proposen perquè l'entrada al parc sigui ordenada com per exemple el de limitar l'accés segons l'època de l'any. “La concentració és a l'estiu”, comenta Santos, que diu que està segur que s'acabarà consensuant una solució i que es mostra sorprès per la posició de l'Ajuntament.

El reclam del Club Med

El director territorial de Medi Ambient troba especialment important aquesta regulació arran de la immediata obertura al públic del paratge de Tudela, on hi havia fins fa poc la ciutat de vacances Club Med, perquè serà un reclam que encara atraurà més gent de la que ja va ara al parc natural.

LA XIFRA

86.000
visitants a l'oficina
d'informació que hi ha al far del cap de Creus, segons Medi Ambient.
250.000
vehicles l'any
són els que Medi Ambient calcula que entren al Parc Natural del Cap de Creus.
Mentre hi hagi aquest govern a Cadaqués no es posarà cap barrera a la carretera del cap de Creus
Joan Borrell
alcalde de cadaqués (ERC)

LA XIFRA

La situació actual provocarà un deteriorament de l'espai i no té cap sentit
Emili Santos
director territorial del departament de medi ambient a girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.