Necrològiques

Juan José Torralba García

Artista mexicà molt vinculat a Catalunya, on va obrir diversos tallers, era un dels millors gravadors del món

El pintor i gravador mexicà Juan José Torralba, molt vinculat a Catalunya, on va obrir diversos tallers i on va viure durant llargues temporades, va morir el dia 21 d'octubre a Guanajuato (Mèxic), als 73 anys.

Nascut a Mèxic DF el 25 de setembre del 1937, va començar a estudiar i pintar a la capital mexicana. Després d'haver-se iniciat com a muralista, el 1958 va arribar a Catalunya, on va ingressar a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona i al Conservatori de les Arts del Llibre. L'any 1965, ja establert al Principat, va obrir el seu primer taller de gravat a Barcelona. Treballava en edicions de bibliòfil, i algunes de les més significatives van ser l'obra de Rabindranath Tagore La lluna nova i el llibre L'home auroral, d'Agustí Bartra. Progressivament es va anar introduint cada vegada més en el món del gravat, especialitat en la qual va ser reconegut com un dels millors d'Europa. Va col·laborar amb artistes de la categoria de Joan Miró, Henry Moore, Joan Vila Casas, Antoni Clavé i Antoni Tàpies, i va obrir tallers a Barcelona, Rubí, la Pera i Fonolleres, localitats on també passava llargues temporades.

Com a pintor va seguir una evolució del treball figuratiu sobre el paisatge de les seves primeres pintures cap a la interiorització dels elements paisatgístics. Era una pintura de caire expressionista que presentava formes humanes integrades amb elements del paisatge.

A més dels nombrosos premis internacionals que va rebre, l'obra de Juan José Torralba està representada a museus i col·leccions d'arreu del món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.