Societat

PARTICIPACIÓ

ESTUDIANT EN PRÀCTIQUES

“Un és conscient de tenir actualment una barca petita”

Entrevista al dissenyador gràfic Albert Navarro

Albert Navarro és un dissenyador badaloní que destaca per la publicitat en cartells i diferents iniciatives de la ciutat de Badalona. Es va formar a l'escola del gremi d'arts gràfiques i a la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB. Té un cert reconeixement a Badalona pel seu disseny del dimoni 2008, una tradició popular a la ciutat. Actualment té el seu propi estudi situat al carrer Progrés.

En què consisteix la feina d'un dissenyador gràfic?

El dissenyador gràfic és un professional que intervé en qualsevol projecte de comunicació visual on hi hagi imatge i text. És un intermediari entre qui realitza l'encàrrec i a qui va dirigida la informació o el missatge. Donem forma a l'embolcall, i els recursos són la tipografia; el color; la composició; la fotografia; la il·lustració, i la semiòtica aplicada sobre suports ben diversos: paper, suports digitals, grans formats... A més, tot encàrrec de disseny té com a objectiu poder ser reproduït en sèrie, amb la qual cosa cal treballar de bracet amb altres professionals de les arts gràfiques i els nous suports audiovisuals. Hi ha encàrrecs que permeten utilitzar recursos creatius i en altres la funcionalitat prima per damunt de qualsevol altre lluïment o innovació estètica.

Com s'ho ha fet per arribar al seu lloc de treball?

Crec en les vocacions i sobretot en la formació continuada. Aquests dos elements indispensables, conjuntament amb la tenacitat i el fet d'haver començat a treballar de ben jove per a diversos estudis de disseny i aprendre la professió abans d'acabar els estudis oficials, m'han facilitat estar treballant actualment del que m'he format. Un pot tenir tendència a ser creatiu i tenir certa traça en el dibuix, però cal conèixer les eines i el màxim de recursos per resoldre al millor possible cada encàrrec de disseny, i aquestes eines i recursos estan en constant evolució.

Quins avantatges i quins inconvenients creu que té el seu lloc de treball?

En el moment que el teu voltant deixi de creure que invertir en la millora de l'entorn visual facilita l'èxit d'un projecte, haurem de fer un gir de timó. Els inconvenients provenen sobretot de certa imprevisibilitat en el nombre d'encàrrecs que rebràs durant l'any, i si aquests et permetran gaudir de la seva realització. Els suports informàtics i el software associat a la nostra professió estan en constant progrés, per la qual cosa la inversió econòmica sovint requereix sobreesforços per poder continuar donant resposta a determinades demandes.

En la seva pàgina web, www.dissenyances.com, trobem una dita: En el pot petit hi ha la bona confitura; en quin sentit descriu l'empresa?

Desenvolupar la teva professió des d'un estudi petit no està renyit amb la qualitat del treball que s'ofereix i la professionalitat amb què s'encara cada projecte de disseny. També va associada amb l'accessibilitat al bon disseny que oferim a entitats i clients de capacitats econòmiques més modestes, però amb projectes que, per la seva repercussió social, són interessants de col·laborar-hi.

Com funciona el seu negoci? És vostè qui s'informa d'alguna campanya o li ofereixen que faci el disseny?

Els clients o futurs clients sempre sol·liciten un pressupost a partir d'una entrevista o una descripció telefònica del que necessiten.

Hem pogut apreciar que els seus treballs estan relacionats amb Badalona. Ho té en compte a l'hora de dissenyar?

Una pàgina web és ben bé com un aparador d'una botiga de roba a peu de carrer, no permet mostrar al detall la diversitat de solucions gràfiques que has realitzat per a altres municipis. Els dissenys realitzats per a campanyes de tipus sociocultural a Badalona són les que et permeten lluir una major diversitat de registres a la web. Un és conscient de tenir actualment una barca petita i del nombre d'encàrrecs a què podem donar resposta alhora fins que no fem una inversió ferma per créixer. També una intensa activitat associativa en anys anteriors m'ha permès conèixer prou bé el funcionament i com s'articulen els trets d'identitat de la ciutat a diferència d'altres ciutats, a més de seguir l'actualitat pels mitjans de comunicació locals i l'evolució socioeconòmica i cultural de Badalona.

Com s'ho fa perquè els seus dissenys siguin visuals i a la vegada captin l'atenció de qui els observa?

Informar, seduir i cridar l'atenció són algunes de les condicions perquè un cartell compleixi amb la seva funció. Però també, com cal en altres projectes gràfics, tenim el recurs de la innovació i l'originalitat per agradar, primer, a qui et remunerarà pel teu treball i, després, a qui va dirigit el que has dissenyat.

Quin és l'últim projecte que té entre les mans?

La difusió impresa per a tothom que visiti la nova “musealització” de les Termes i el Decumanus de Baetulo.

Vostè va ser guanyador del concurs Crema'l tu!, de les festes locals de Badalona. Què el va fer participar?

La il·lusió de veure reproduït a gran escala un disseny propi i la possibilitat d'incorporar una icona a la història de les festes i les tradicions de la meva ciutat. Va ser una experiència molt emocionant veure com els constructors donaven tres dimensions a un dibuix innocent i senzill.

Per què es va proposar dissenyar un dimoni sobre la sequera?

A les bases del concurs es recomana que els dimonis siguin al·legòrics a fets que hagin passat recentment o estiguin lligats a la ciutat. El 2008 la forta sequera que patia el país va ser font d'inspiració per a molts dels dimonis que es van presentar al concurs.

Ha pensat tornar a dissenyar un altre dimoni els propers anys?

Si disposo de temps per presentar alguna proposta i crec que la idea pot ser bona sí que m'hi presentaré. Aquest 2010 em van comunicar que vaig quedar segon per un vot!

Creu que hi ha moltes oportunitats per als joves que volen començar com a dissenyadors?

El panorama global no sembla augurar uns anys amb incorporacions massives a llocs de treball en moltes disciplines professionals. És cert que sense encàrrecs un no pot demostrar si és un bon dissenyador o no, però la creativitat no té fre. Es continuen convocant concursos de disseny arreu i sempre pots començar a escampar la teva feina entre els teus coneguts més propers, encara que els grans encàrrecs arribin amb els anys.

Aquesta informació ha estat elaborada externament a la redacció del web per Lluís Segura, estudiant en pràctiques de la Facultat d'Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.