Educació

La contra

Adolescents i robòtica a la UdG

L'Escola Politècnica Superior va ser ahir la seu de la First Lego League a Girona. Un torneig per a joves de 10 a 16 anys per estimular-los l'interès pel pensament científic i tècnic

L'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (EPS) va omplir-se ahir d'estudiants per participar en el First Lego League. Aquest torneig és una competició de robòtica d'abast mundial destinada a nois i noies de 10 a 16 anys per tirar endavant projectes científics i tecnològics. El desafiament d'aquest any ha estat el que s'ha anomenat Body Forward. El propòsit és explorar l'enginyeria biomèdica per trobar formes innovadores de reparar lesions, superar predisposicions genètiques i maximitzar el potencial del cos humà.

Més d'un centenar de nois i noies van participar en el torneig, que tenia tres àmbits. Un, la presentació d'un projecte científic d'investigació davant d'un jurat, durant cinc minuts. Va guanyar l'equip AD-149, de l'institut Alexandre Deulofeu, de Figueres, amb un projecte per utilitzar consoles com la Wii o la Xbox per poder realitzar, mitjançant uns sensors de moviment, exercicis de recuperació fisioterapèutica des de casa i que el terapeuta pugui controlar des de l'hospital la correcta realització dels exercicis. El segon àmbit era la presentació del projecte tècnic d'un robot, en què un jurat havia de valorar-ne tant el disseny com l'enginyeria i la programació. I el tercer àmbit, que és el que va atraure més públic i el que es va fer més intens i emocionant, era la competició de robots. En dos minuts i mig els robots van passar catorze proves relacionades amb la biomedicina (reparar un os, fer un filtratge ràpid de sang, destruir cèl·lules dolentes...). Les aules de l'EPS es van omplir d'equips competidors, pares, amics i representants dels instituts que van animar els seus equips durant la competició. El torneig a les taules el va guanyar Salvauth Park, equip format per un grup d'amics de Girona, que va aconseguir la victòria després de demostrar les habilitats del seu enginy en set “combats” (tres rondes, quarts de final, semifinal i dos enfrontaments a la final) contra els seus adversaris. En total es van repartir nou premis. A més del millor projecte científic i del torneig de taules, es van donar premis al millor esperit d'equip, a les joves promeses, al treball en equip, al disseny, al millor entrenador i a la millor innovació i creativitat en la creació del robot. Pel que fa al projecte científic, el jurat va tenir en compte el treball de recerca i les consultes a professionals fetes per elaborar el projecte. Tot i que la competició a les taules era la part més lúdica i atractiva del torneig, només els guanyadors del projecte científic, l'equip AD-149, podran participar a la final estatal de la First Lego League que es farà a Biscaia en una data encara per confirmar. L'any que ve, però, si es repeteix l'experiència, també tindran dret a participar a la final estatal de la First Lego League els guanyadors de la competició de robots.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.