Medi ambient

MONTCADA I REIXAC

Els veïns de Lafarge volen ser acusació particular

L'AV de Can Sant Joan també vol que l'acusin de contaminació atmosfèrica

La fàbrica diu que és un referent europeu en reducció d'emissions

El portaveu de la Plataforma Antiincineració de Montcada, José Luis Conejero, ha explicat a El Punt que les entitats que van presentar la denúncia contra Lafarge podrien presentar-se com a acusació particular en la querella que la fiscalia de medi ambient i urbanisme de Barcelona ha presentat als jutjats de Cerdanyola. La decisió es prendrà la setmana que ve. Aquesta mesura, que es canalitzaria a través de l'associació de veïns de Can Sant Joan, permetria seguir de primera mà de les diligències i també “intentar aconseguir que s'inclogui el delicte de contaminació atmosfèrica a la querella”, ha explicat Conejero. En espera de saber si hi haurà judici o no, el portaveu de la plataforma es mostra “satisfet” del que s'ha aconseguit fins ara.

L'advocat dels veïns, Albert Calduch, ha dit que la querella demostra que les tesis que van sostenir públicament “tenen indicis de versemblança” i que podrien acabar en “un judici penal i l'eventual condemna criminal”.

L'exalcalde, César Arrizabalaga, –inclòs a la querella– ha dit en declaracions a Laveu.cat que se sent “molt tranquil i confiat pel treball que s'ha fet i s'està fent tant en l'àmbit polític com des dels serveis tècnics i jurídics del consistori”. L'Ajuntament assumeix la defensa de l'exalcalde i la regidora de Medi Ambient, Eva Gonzalo, en aquestes diligències prèvies.

LA DATA

05.2010
La Generalitat
confirma que Lafarge supera els dos primers controls de seguiment de l'autorització ambiental

La fàbrica de ciment compleix “rigorosos controls”

C.A.F.

Lafarge Cementos va explicar ahir a El Punt que la fàbrica de Montcada té des del 2008 l'autorització ambiental integrada de la Generalitat, una resolució “que imposa rigorosos controls d'emissions i de la qualitat de l'aire” alhora que “garanteix el màxim respecte de la instal·lació pel seu entorn i implica l'ús de les tecnologies més eficients i respectuoses amb el medi ambient”. A més, l'empresa justifica que compleix “les estrictes mesures de prevenció i control de la contaminació” i afegeix que el maig de l'any passat la Generalitat va confirmar “la superació dels dos primers controls de seguiment”. Lafarge, que assegura que no ha rebut cap notificació oficial de la querella, diu que la planta de Montcada “és un referent del sector del ciment europeu pel que fa a la reducció d'emissions i eficiència energètica”.

Però la querella de la fiscalia diu que l'autorització ambiental de la Generalitat permet “injustificadament” que els nivells sonors màxims nocturns permesos siguin 5 decibels superiors al que fixa la normativa, amb les “previsibles i greus conseqüències” per als veïns. En tots els mesuraments fets a cases de veïns se superen els límits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.