Cultura

La cultura es rebel·la

Els agents culturals alerten que els retalls podrien portar a la privatització del sector

“La cultura no és un luxe, ni un caprici, ni una frivolitat, ni una conseqüència del progrés i el benestar, sinó un dels seus motors i senyals més prominents”: aquest és un dels arguments principals de la plataforma No Retalleu la Cultura, que impulsa una protesta contra les retallades pressupostàries en la cultura. La principal mobilització de la plataforma serà una manifestació convocada per al dia 21 de març davant del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba).

La iniciativa, impulsada per algunes associacions professionals i de creatius, s'ha fet pública a principis d'aquesta setmana a través de Facebook, primer, i ara també al Twitter, i en una web (noretalleulacultura.org). El pla d'austeritat anunciat pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a mitjan febrer al Parlament, i les notícies de retallades i aturades en projectes culturals de fins al 20% (les retallades en programació del Liceu i el MNAC, i la incertesa sobre el futur d'alguns equipaments com ara el centre d'art contemporani del Canòdrom) que s'han anat succeint amb comptagotes en els últims dies han fet posar en alerta el sector cultural.

“Ens ho veiem venir”, sosté Florenci Guntín, secretari de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, una de les primeres associacions que s'ha afegit a la mobilització del dia 21. La convocatòria està oberta perquè les institucions i les associacions que ho desitgin s'afegeixin a la protesta. De moment, la plataforma té una setzena d'associacions convocants de la protesta, encara que en els pròxims dies s'hi podrien afegir més, si les juntes respectives ho acorden. A través del Facebook, altres entitats s'estan afegint de manera espontània a la mobilització.

Entre els col·lectius convocants destaca l'Associació Catalana de Crítics d'Art, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'Associació d'Escenògrafs de Catalunya, l'Associació de Fotògrafs Professionals, l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya, l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, la Reial Companyia Òpera de Cambra de Barcelona i el Sindicat de Guionistes de Catalunya.

Cultura com a inversió

En el manifest obert que s'ha endegat des de la plataforma, es remarca especialment que “la cultura no és una despesa, sinó una inversió” i que “retallar en cultura és un greu error que ens farà més pobres”. Entre les conseqüències més greus de les retallades en cultura, el manifest apunta que obligaran les institucions a “reduir l'activitat i les programacions”. “Qui acabarà pagant la retallada i la crisi seran els artistes, els creadors, les companyies i els agents més febles i els nous emprenedors”, assenyala el manifest. També s'alerta sobre la possible privatització del sector.

La campanya engegada per No Retalleu la Cultura té alguns punts de concomitància amb la protesta que va tenir lloc la tardor passada a la Gran Bretanya contra les retallades anunciades en cultura pel govern conservador de fins a un 25%. En aquell moment, artistes de la talla de David Hockney, Damien Hirst, Anish Kapoor, Anthony Gormley i Tracey Amin alertaven en un manifest sobre les greus conseqüències que les retallades en cultura podrien provocar en el sector turístic, entre altres. Malgrat que molts dels ingressos en el sector museístic públic, per exemple, provenen de la loteria britànica, la retallada administrativa en cultura es podria afegir a la del sector privat, que fins ara acostumava a finançar totalment o parcialment projectes culturals. Les retallades en el sector privat, d'altra banda, han afectat de manera molt especial els museus nord-americans (amb una tradició més privada que pública), els quals, en els últims anys, han hagut de reduir el nombre de programacions i activitats.

Vagues a Itàlia

A Itàlia –molt castigada per les contínues retallades en el sector cultural i patrimonial en els últims anys–, també es van convocar a la tardor diverses mobilitzacions contra les retallades en el sector cultural, de fins al 20%. Aquestes protestes van incloure fins i tot vagues en museus, monuments i sales d'espectacle.

El conseller diu que no han vist el problema

En l'entrevista que demà publicarà aquest diari, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, explica que no seria a la manifestació en cas de no ocupar el càrrec. Però no perquè cregui que s'han de retallar els ajuts, sinó perquè “no es poden reclamar diners en època de vaques magres”. Segons Mascarell, “els diners només sortiran en processos a mitjà termini, amb claredat d'idees i un horitzó ben definit, sense caure en la temptació de la queixa immediata”. “Haurem de canviar les maneres de treballar i molts principis amb què fins ara ens hem guiat, i haurem de ser infinitament més rendibles”, sosté. Mascarell també opina que el malestar que s'està generant al món de la cultura respon “no pas a les retallades, sinó a la disfunció existent entre talent i mercat”. “La manifestació està bé, però no han detectat el problema”, conclou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.