Economia

Ikea posa la primera pedra a Sabadell i obrirà la botiga el 2012

El projecte s'ha enllestit en un any i mig, el temps que preveuen que duri l'obra

La inversió generarà 500 llocs de treball per aixecar el complex i 400 més en plantilla

La multinacional sueca Ikea, líder mundial en la venda de mobles i parament de la llar, va col·locar ahir al migdia la primera pedra del seu tercer projecte comercial a Catalunya, que preveu que comenci a funcionar l'estiu del 2012 al parc empresarial de Sant Pau de Riu-sec a Sabadell. La botiga, amb 40.000 m² de superfície comercial i 2.000 places d'aparcament subterrànies, serà la més gran de l'Estat i se sumarà a les ja existents a Badalona –la pionera, que opera al polígon de Montigalà des del 1996–, i l'Hospitalet de Llobregat.

Els responsables d'Ikea, que invertirà 60 milions d'euros en el projecte, van destacar la celeritat en la tramitació de les llicències comercials i urbanístiques per part de la Generalitat i l'Ajuntament sabadellenc. El director d'expansió d'Ikea Ibérica, Sylvain Laval, va agrair el “treball conjunt” i el “suport” de les administracions públiques, i va destacar que a curt termini el projecte permetrà crear 500 llocs de treball per aixecar l'estructura i equipar el centre comercial –la fase de moviments de terres s'ha completat en els últims dos mesos– i, quan la botiga comenci a funcionar, donarà feina a unes 500 persones més, sumant-hi els 400 llocs de treball directes i 100 més d'indirectes.

Ocupació local

L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va lloar “l'esforç i la tenacitat” de la companyia” pel fet de continuar invertint a Catalunya tot i ser “temps difícils”. I, abans de l'acte de posada de la primera pedra, va signar un conveni amb Ikea pel qual l'empresa sueca procurarà “cobrir els llocs de treball requerits de manera prioritària i majoritària amb treballadors de Sabadell” i la seva àrea, tot i que estudiaran la totalitat de les sol·licituds, independentment de la procedència.

Per la seva banda, el delegat del govern de la Generalitat a les comarques barcelonines, Salvador Jorba, va excusar l'absència del president Artur Mas, que havia d'encapçalar la reunió que el govern celebra cada dimarts, però va felicitar la multinacional sueca per haver escollit “el millor país i la millor ubicació” per obrir-hi el nou centre comercial. Jorba va prometre que la Generalitat encara agilitarà més la tramitació de les llicències per afavorir la implantació d'empreses a Catalunya que generin més ocupació.

L'aposta per Catalunya

La directora general adjunta d'Ikea Ibérica, Danielle Seguin, va dir que la futura botiga de Sabadell i les previstes a Tarragona i Girona són el “resultat de la política de proximitat per garantir l'accessibilitat i el millor servei” als clients catalans, un mercat “important” per a la companyia en què han trobat una “gran acceptació” dels productes d'Ikea.

Els projectes de Tarragona i Girona, que continuaran avançant en els pròxims mesos, suposaran una inversió addicional de 120 milions d'euros i la creació d'uns 600 llocs de treball, conjuntament.

Innovacions sostenibles

El director d'expansió, Sylvain Laval, també va esmentar algunes de les mesures de sostenibilitat que incorporarà el centre de Sabadell. La coberta de l'edifici, de dues plantes, tindrà un revestiment de plaques fotovoltaiques amb capacitat per generar un megawatt de potència –un 30% de l'electricitat que esperen consumir a l'any–. També reciclaran aigua i serà la primera botiga a Catalunya i l'Estat a disposar del glasshouse, una mena d'estructura de metall i vidre on, a manera d'hivernacle de 1.600 m², s'encabirà la secció de plantes i jardineria.

Ikea Sabadell prova la importància de Catalunya per a l'empresa
Danielle Seguin
DIRECTORA GENERAL ADJUNTA D'IKEA IBÉRICA
El projecte és un exemple de celeritat i del treball conjunt amb les administracions públiques
Sylvain Laval
DIRECTOR D'EXPANSIÓ D'IKEA IBÉRICA
20.000
metres quadrats
comercials tindrà l'establiment, que obrirà l'estiu del 2012 i serà el més gran de l'Estat.
60
milions d'euros
invertirà Ikea per construir la botiga a Sabadell, que generarà uns 500 llocs de treball.
Heu triat el millor país i la millor ubicació per obrir la nova botiga
Salvador Jorba
DELEGAT DEL GOVERN DE LA GENERALITAT A BARCELONA
En els temps que vivim, agraïm les empreses que creuen en nosaltres i generen oportunitats
Manuel Bustos
ALCALDE DE SABADELL
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.