Societat

Religió

L'arquebisbat obre la porta a excomunicar el pare Manel

El bisbat apel·la al Dret Canònic per imputar el capellà

El mossèn admet haver pagat un avortament

L'arquebisbat de Barcelona ha obert un expedient a mossèn Manel Pousa, el pare Manel, que podria acabar amb l'excomunió del religiós per haver participat en un avortament. En una nota feta pública ahir l'arquebisbat adverteix que en el Codi de Dret Canònic “el fet de cooperar en un avortament comporta, en virtut del mateix dret, la pena d'excomunió”.

En la nota es diu que s'ha obert un procediment per verificar la realitat dels fets i que l'afectat ja s'ha reunit i donat explicacions al cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que el va cridar a capítol la setmana passada després de la publicació d'un llibre en què Pousa admet la seva participació en la interrupció de l'embaràs d'una jove.

Tot i que el pare Manel ha reiterat desenes de vegades que està en contra de l'avortament, en el llibre presentat divendres passat, Pare Manel. Més a prop de la terra que del cel, de Francesc Buxeda, admet que en un cas molt complicat i d'extrema gravetat va accedir a pagar un avortament com a “mal menor”. “La dura realitat a vegades s'imposa a la llei”, va dir el capellà.

La jerarquia eclesiàstica (pressionada per grups de capellans i catòlics ultraconservadors) no ha dubtat a iniciar un procés que podria suposar “la seva expulsió de l'Església”. El procés que ara s'inicia, en tot cas, pot durar mesos i, segons diversos experts, és molt probable que no acabi amb l'excomunió del capellà.

El pare Manel és un dels capellans més estimats per la seva tasca social a les presons i als barris més deprimits de Barcelona i per les seves gales benèfiques. És una persona inconformista i allunyada de l'ortodòxia catòlica. No té por de declarar-se a favor dels matrimonis de gais o que les dones tinguin els mateixos drets que els homes a l'Església, per exemple. Per aquesta seva manera de ser, els sectors catòlics més conservadors el tenen en el punt de mira.

En canvi, és un dels membres de l'Església més propers a la gent. Divendres en la presentació del llibre de la polèmica desenes de persones van acudir a donar-li el seu suport i a mostrar-li la seva estima.

LA FRASE

Les diligències preceptuades per la norma canònica no impedeixen reconèixer el treball social del sacerdot
Arquebisbat de Barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.