Societat

col·lectius

SOS Racisme alerta contra el discurs polític xenòfob

Personalitats de diversos àmbits de la societat denuncien la instrumentalització de la immigració en vigílies d'eleccions

Els organitzadors avisen que la discriminació és un problema transversal

L'organització SOS Racisme va carregar ahir amb duresa contra el “discurs polític xenòfob” que està proliferant aquestes darreres setmanes, justament a dos mesos de les eleccions municipals i en plena polèmica per l'anunci de la Generalitat que el català serà “determinant” a l'hora de valorar el nivell d'integració d'un immigrant a Catalunya.

SOS Racisme va aplegar personalitats de diferents estaments de la societat al passeig Lluís Companys de Barcelona per posar de relleu que la xenofòbia és un problema transversal que afecta el bon funcionament de tot el país. “La immigració és un enorme tresor cultural”, va destacar l'economista i president de Justícia i Pau Arcadi Oliveres, que va assegurar que els “avantatges econòmics” que comporta per al país d'acollida l'arribada de persones de fora és “molt superior a les despeses”. Oliveres va recordar l'aportació dels immigrants a la Seguretat Social i que Catalunya és un país fet a partir de l'aportació de persones d'arreu del món. “Els torrons i els panellets són d'origen àrab, la barretina prové d'Anatòlia i el Barça va ser fundat per un suís”, va remarcar Oliveres.

Més contundent amb la classe política, el jurista Carlos Jiménez Villarejo va carregar contra les propostes del Partit Popular i de Convergència i Unió en matèria migratòria i els va acusar de voler crear un “entorn intimidatori” contra els immigrants en vigílies d'eleccions en lloc de respectar el “dret a la residència i la lliure circulació” de tothom. En el mateix sentit es va expressar l'actor Manel Barceló, que va denunciar que “partits polítics que reclamen la presumpció d'innocència per als imputats per corrupció que tenen” no tinguin la mateixa sensibilitat amb els immigrants.

Jornada lúdica

L'acte “en defensa de la democràcia contra el racisme i la xenofòbia” es va fer dos dies abans del Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia i va reunir personalitats del món de la música i l'escena com els cantants Gerard Quintana i Pau Alabajos, l'actor Carles Arquimbau, l'actriu Montserrat Alcoverro i representants d'entitats d'immigrants i sindicats.

Durant la jornada hi va haver animació infantil, actuacions musicals com la del grup Sabor de Gràcia, i passis de vídeos de la campanya antiracista I tu a què dius prou?.

LES FRASES

El fet migratori sempre és positiu. Si es rebutja és per ignorància
Arcadi Oliveres
president de Justícia i pau
No vull viure en una Europa com la de la Segona Guerra Mundial
Gerard Quintana
cantant
La retallada en ensenyament marginarà una part de la població
Rosa Cañadell
president del sindicat ustec
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.