Cultura

Novel·la

Pere Guixà

El cas Scala, encara

Qui recorda el cas Scala? Aquesta novel·la s'ocupa d'aquell atemptat contra la sala de festes, encara ple de clarobscurs, que va recaure sobre la CNT. L'autor relligarà molts moments de la història del segle XX, però se centra en els dies convulsos de la transició i, més concretament, en les intrigues d'aquella acció que es va cobrar quatre vides.

Un professor troba en un llibre una foto en què hi ha tres individus, un dels quals està ratllat amb una creu. Viatja a la vila inventada de Sarmenta, i allà, provant de trobar els personatges de la foto, prendrà consciència del nostre passat recent. “No sé si aquest país té memòria històrica, però el que no té es vergonya”, ens diu.

Aquesta novel·la és un fals thriller. No importa tant la investigació com el perfil dels personatges i l'atmosfera melancòlica, a la manera de les novel·les de Simenon. A ningú li importarà què va passar al vell trompetista i al boxador guillat que vivien a Sarmenta, els paios de la foto. El boxador, segons sabrem, va conèixer Gambín, personatge real que va infiltrar-se entre els anarquistes.

La novel·la no es defineix en la investigació convencional ni la dada social. Cert extraviament del llenguatge, l'enumeració veloç i la juxtaposició temporal formen el correlat d'uns personatges que, tangencialment, van transitar pels fets de la història, però el sentiment últim dels quals està marcat per la grisor i el fracàs. I és justament aquesta absència d'èpica, el no-res de la investigació, el que fa que el professor s'acabi retrobant ell mateix, i sobretot gràcies a la trobada, a Sarmenta, amb la locutora Berta. Bona part del clima de la novel·la l'aconsegueixen els monòlegs per la ràdio d'aquesta dona, menys profunds que densos. En aquest sentit, la referència musical (el jazz, el blues, el rock) forma un mur acerat i harmònic.

La novel·la es llegeix bé, sostinguda per capítols breus i una escriptura tibant i nerviosa, plena d'intenció. Cesc Martínez (Manresa, 1974) debuta amb una novel·la recomanable, que obre una perspectiva immillorable per confirmar-se com a autor.

Opi i sardines Autor: Cesc Martínez Editorial: La Magrana Barcelona, 2011 Pàgines: 196 Preu: 19 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.