Política

L'anunciada abstenció de CiU frena la llei d'independència

Prosperen les esmenes del PSC, el PP i Ciutadans i la proposició de Solidaritat decau

Mas s'absenta del debat i només apareix en la votació

La formació de López Tena anuncia que tornaran a presentar la llei

El guió estava escrit des de feia setmanes i no es va moure ni un mil·límetre. La llei per la independència de Solidaritat va quedar frenada ahir al Parlament després que CiU, com ja havia anunciat, s'abstingués i permetés que prosperessin les esmes del PSC, el PP i Ciutadans. ICV també es va abstenir i només ERC, SI i el diputat Laporta van donar suport a la proposició.

Els nacionalistes van argumentar que la seva prioritat és el pacte fiscal i, fins i tot, el president, Artur Mas, va voler restar importància al debat i no va fer acte de presència a l'hemicicle fins a la votació. Pocs minuts després d'aquesta esperada derrota, SI ja va anunciar que tornarà a presentar la mateixa llei en aquesta legislatura. “És un punt i seguit”, va alertar Uriel Bertran, envalentit pel prop de mig miler persones que ahir es van manifestar a fora de la cambra.

Solidaritat sabia des de feia dies que la proposta estava tocada de mort quan se sotmetés a votació. CiU ja havia repetit pel dret i pel revés que s'abstindria perquè la seva “transició a través del dret a decidir i sense límits” no preveu a curt termini la independència. Els solidaris van provar de pressionar CiU acampant al parc de la Ciutadella en un acció que es va acabar convertint més en un desafiament a la Guàrdia Urbana que no pas en una reivindicació purament política. En definitiva, una protesta encaminada a acontentar el seu electorat.

Ahir al matí, també van intentar arribar a un acord amb CiU i es van comprometre a retirar la disposició de la llei que estableix que la independència es declararà aquest mandat si la federació permetia que continués la tramitació. Els solidaris consideraven que sense aquesta cotilla ja no hi havia cap excusa perquè la formació de Mas es posés al seu costat i girés l'esquena al “bloc espanyol” del PSC, el PP i Ciutadans. Durant la seva intervenció, Toni Strubell (SI) també va intentar tocar la fibra més sobiranista de CiU recordant-los que després de les consultes s'ha de fer un pas “legislatiu endavant que cap catalanista pot obviar”.

Van ser uns moviments d'escacs d'última hora abocats al fracàs, perquè els nacionalistes ja tenien decidit de feia temps que no prepararien el terreny perquè la llei continués cap al legislatiu.

El portaveu parlamentari de la federació, Jordi Turull, va recordar que la independència és una causa “molt noble”, però que necessita un debat “menys frívol i amb menys notorietat”. Pel convergent, primer “cal enfortir la nació catalana” i les consultes van demostrar que hi ha un gran nombre de persones a favor del sobiranisme, però encara en falten moltes més perquè tot plegat es converteixi en una “onada imparable”. Amb aquesta premissa, Turull va calcar la idea d'Artur Mas, que l'any passat va assegurar que el país no està prou “madur” per celebrar un referèndum independentista. Al final va demanar a SI que retirés la proposta per evitar la “derrota” en un tema tan espinós per als nacionalistes, cosa que no va passar.

CiU, però, no es va poder escapar de les crítiques sobre el funambulisme que practica amb l'independentisme. El sí, però no. El PSC, el PP i Ciutadans van retreure a Mas que votés pel 10-A i, per contra, ahir menyspreés la llei i no es presentés a la cambra fins al final. Els més bel·ligerants van ser el PP i Ciutadans, que van acusar CiU d'haver permès un debat que genera “frustració”.

A l'absència de Mas s'hi ha d'afegir l'actitud dels partits que no van enviar al faristol les primeres espases per fixar les seves posicions. Els socialistes, per exemple, van escollir la catalanista Montserrat Tura per defensar l'esmena contrària. Tura va ser més moderada que el PP i Ciutadans i va vindicar el valor de la constitució.

A l'altra cantó de la balança, Esquerra va demanar que la llei de Solidaritat continués la tramitació i es pogués continuar debatent sobre la independència. Això sí, Anna Simó ja va avisar que tot procés sobiranista necessita un referèndum per donar la veu al poble.

Una crítica velada cap a Solidaritat, que en la seva llei no preveu cap plebiscit. Alguns dirigents republicans ja havien qualificat més d'un cop SI com a independentistes “exprés”.

LA XIFRA

14
vots
es van registrar contra les esmenes i, per tant, es van mostrar favorables a la llei. Van ser d'ERC, SI i Laporta.

Zapatero menysprea el 10-A

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va menysprear la participació de la consulta de diumenge a Barcelona, que va ser del 18,3%. En una roda de premsa a la Xina, Zapatero va reflexionar: “Un alt percentatge? En fi, cadascú valora el que són 18 de 100. Si fos un 40% diria que seria impressionant i si fos un 60% quin seria l'adjectiu? Són 18 de 100”. També va aclarir que el govern “per cap concepte” està a favor dels referèndums sobiranistes que es van tancar a Barcelona.

El secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, va replicar Zapatero a través d'un apunt al seu bloc i es va preguntar, irònicament, si el president espanyol també “menysté” el 18,23% dels vots que va obtenir José Montilla en les últimes eleccions al Parlament, el 10,97% dels cens. El dirigent republicà va censurar que Zapatero analitzés amb tanta “frivolitat” les dades del referèndum barceloní i va afegir que el procés engegat a Arenys de Munt l'any 2009 demostra, “fins i tot als més escèptics, que els canvis polítics germinen al cor i al cap de la gent”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.